Kuidas tagada, et elektroonika kohvris terveks jääks?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuveidi sotsiaalmeediaaktivist Thamer al-Dakheel Bourashed reisimas Ühendriikidesse
Kuveidi sotsiaalmeediaaktivist Thamer al-Dakheel Bourashed reisimas Ühendriikidesse Foto: YASSER AL-ZAYYAT/AFP/Scanpix

Järjest enam kaalutakse elektroonikakeelu laienemist, mis tähendab, et varsti ei saa salongi enam süle- või tahvelarvuteid ja e-lugereid kaasa võtta.

Ühtlasi on keeruline kindlustada äraantavas pagasis olevat elektroonikat, sest tavapäraste reeglite kohaselt peavad väärisesemed olema alati enda vahetus läheduses. Kui aga muud varianti ei ole, tasuks vähemalt näha erakordselt suurt vaeva selle nimel, et kallis sülearvuti kohvris terveks jääks, vahendab Travel and Leisure.

Paki hoolikalt

Äraantavat pagasit loobitakse tavaliselt üsna jõuliselt ja vaevalt elektroonikakeelu tõttu keegi seda käitumist muudab. Võimalusel tuleks arvuti mähkida mullikilesse ja panna pappkarpi, et vältida selle liigset liikumist.

Valmista ette tagavaraplaan

Osta endale väline kõvaketas, kuhu saad talletada kõik olulised asjad. Nii võid südamerahuga reisida, teades, et isegi kui su arvutiga midagi juhtub, on kõikide andmetega tegelikult kord majas.

Salasta oma info

Kui su arvutis on infot, mida mitte mingil juhul keegi teine ei tohiks näha, siis kasuta mõne programmi abi ja krüpteeri need andmed, vaid siis saad olla kindel, et isegi kui keegi su arvutit näpib või see koos pagasiga kaduma läheb, on andmed kaitstud.

Tee arvutisse sisenemine raskeks

Enamik inimesi kasutab arvutil mõnd parooli. Veendu, et seda ei oleks väga lihtne ära arvata ja võimalusel lisa mõni muu moodus, näiteks sõrmejälg või biomeetriline salasõna.

Kustuta kõik ebavajalikud dokumendid

Reisides võta kaasa ainult need asjad, mida sul tegelikult vaja on. Viie aasta taguse tuludeklaratsiooni koopiat sul ilmselt vaja ei lähe ning kõik säärased andmed tuleks arvutist kustutada.

Logi Facebookist ja teistest sotsiaalvõrgustikest välja

Enamik inimesi hoiab end alati sisselogituna, eriti kui kasutatakse isiklikku arvutit. Kui keegi aga sinu arvutisse sisse peaks saama, on tal kohe olemas ka ligipääs kõikidele su kontodele, mistõttu tuleks enne reisi kindlasti kõikjalt välja logida.

Ole teadlik

Iga reisija ja tema info on erinev, seega peavad olema ka kasutuselevõetavad meetmed erinevad. Tea, kuhu sa reisid ja mis on selle paiga ohud, ning mõtle läbi, kui salastatud infot sa endaga kaasas kannad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles