Rattaga Eestit avastama: vaata, milline teekond sulle sobib

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemaa tervisetee ehk Haapsalu raudtee koridor.
Läänemaa tervisetee ehk Haapsalu raudtee koridor. Foto: EAS / Jane Möll

EASi Turismiarenduskeskus koostas nimekirja viiest põnevast jalgrattarajast üle Eesti, mida mööda saab sel suvel pisut aktiivsemalt kodumaist loodust ja põnevaid vaatamisväärsuseid avastada.

Läänemaa Tervisetee

Läänemaa Tervisetee on Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudteetammile rajatud ligi 60 km pikkune tee jalakäijatele ja jalgratturitele. Tee on tähistatud kilomeetripostidega ja iga 100 m tagant ka piketikividega. Haapsalu-Rohuküla lõigul saab külastada Ungru lossi varemeid ja Kiltsi vana lennuvälja, Haapsalu-Risti lõigul Taebla lähistel Laikmaa ja Koela muuseume ja Lääne-Nigula kirikut ning Risti kandis Marimetsa raba. Tee on kaetud kõva pinnasekattega, sõit on turvaline ja liiklusest ohustamata.

Vaata lähemalt siit.

Jalgrattamarsruut Tour de LatEst

Pikem, 1 296 km pikkune jalgrattamarsruut Tour de LatEst seob kahte riiki – Eestit ja Lätit. Maastikuliselt, visuaalselt ja informatiivselt on marsruut väga mitmekesine. Seda läbides on võimalik lähemalt tutvuda lätlaste ja eestlaste kultuuriajaloolise pärandi, populaarsemate turismiobjektide ja elanike igapäevaeluga. Marsruut läbib mitmeid üleeuroopalise tähtsusega kaitsealasid – rahvus- ja loodusparke, maastikualasid ja biosfääri kaitseala. Ligi pooled marsruudi teedest on kaetud asfaldiga, pooled on kruusakatega, mille kvaliteet muutub sõltuvalt ilmastikust ja teede hooldusest. 

Vaata lähemalt siit.

Sibulatee tuur

Sibulatee jalgrattatuur pakub Tartust startides päevast väljasõitu, et 110-kilomeetrisel distantsil pisut maaõhku nuusutada ja põneva Peipsi-äärse piirkonnaga tutvuda. Kuni kaheksatunnisel väljasõidul saab peatuda Sibulatee kultuuri tutvustavates Liivi muuseumis, Kolkja vanausuliste muuseumis ja Alatskivi lossis, jalutada Peipsi-äärsetel külatänavatel ning külastada Kallaste liivapaljandit ja kalmistut.

Vaata lähemalt siit.

Käsmu matka- ja jalgrattarada

Lühikese rattaretke jaoks sobib hästi Lääne-Virumaal Käsmu kaptenite külas Lahemaa rahvuspargis asuv Käsmu matka- ja jalgrattarada. 14 kilomeetri pikkune tähistatud rada kulgeb Käsmu kabeli juurest Käsmu küla lõpus asuva parklani. Rada teeb poolsaarele ringi peale, tutvustades 1 500 aastat tagasi merest eraldunud Käsmu järve ja poolsaare värvikat loodust.

Vaata lähemalt siit.

Ulukisafari jalgratastega Toosikannu Loomapargis

Neile, kes eelistavat lühemat marsruuti, võib sobida Raplamaal korraldatav EHE märgisega jalgratastel ulukisafari, mille kestvus on 2-3 tundi ja mille käigus läbitakse 10-13 km. Matkajuhi eestvõttel sõidetakse loomaparki ning nähes metsloomi, saab ratastega vaikselt loomadele lähemale sõita ja jälgida nende toimetusi. Loomapargis on võimalik näha punahirvi, põtru, metskitsi ja jäneseid. Lindudest võib hea õnne korral lendamas näha must-toonekurge ja merikotkast. Soovi korral saab safari käigus peatuda Päri puhkealal, teha lõket ja pidada piknikku. Toosikannu Puhkekeskusest saab rentida jalgrattaid, kui safarihuvilisel endal parasjagu jalgratast pole.

Vaata lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles