United Airlinesi kokpiti uksekoodid riputati kogemata internetti

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokpiti uks
Kokpiti uks Foto: Vida Press

United Airlines lennufirmal ei ole viimastel kuudel vedanud ja kirsiks tordil oli hetk, mil üks stjuardessidest kogemata salajased kokpiti uksekoodid internetti üles pani.

Igal lennukil on erinevad kokpiti uksekoodid ning kogemata õnnestus ühel töötajal suur hulk neist internetti riputada. Kuigi lennufirmade pilootide assotsiatsioon kinnitas, et probleem lahendati kiiresti, kuid nad ei täpsustanud, kuidas seda tehti, vahendab Conde Nast Traveler.

Suure tõenäosusega tähendab see, et kõikide avaldatud uksekoodidega lennukites tuli numbrikombinatsioonid ära vahetada. See on protsess, mida tuleb teha käsitsi.

United Airlines saatis oma töötajatele välja e-kirja, milles kinnitas, et kõik ülejäänud reeglid jäävad samuti kehtima. Seega ainult koodiga tegelikult kokpiti ei pääse, selleks peavad piloodid ukse taga ootava inimese enne ka tuvastama.

«Meie reisijate turvalisus on meile esmatähtis ja me kasutame lisaks uksekoodidele mitmeid meetmeid, et hoida oma kokpitte turvalisena,» sõnas lennufirma esindaja.

Kokpiti uksi hakati lukustama pärast 2001. aastal Ühendriikides toimunud terrorirünnakut, kuid paljude pilootide arvates ainult sellest ei piisa, sest koode on lihtne jagada ning piloodid peavad ikka vahel ka oma tööpostilt lahkuma, kasvõi selleks, et minna tualetti.

Pilootide assotsiatsioon võitleb selle nimel, et lennukitesse pandaks kokpiti ja salongi vahele ka metallist võrk ning väidetavalt uuemates lennukites ongi see idee juba saanud reaalsuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles