Kuidas reisides oma elektroonikaseadmeid kaitsta?

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektroonika
Elektroonika Foto: Vida Press

Sina lähed küll puhkusele, kuid kurikaelad, kes tahavad su telefonist või arvutist infot kätte saada, ei pruugi sedasama teha.

Reisides kasutad sageli võõraid ja turvamata võrke, mistõttu tasuks teada, kuidas oma tehnikat ja isiklikku infot paremini pahategijate eest kaitsta, vahendab Travel and Leisure.

Tea riske

Ole erakordselt ettevaatlik, kui külastad riike nagu Hiina, kus teadaolevalt kontrollitakse kodanike internetikasutust. Enne reisile minekut võid uurida ka riigi tausta ning küberkuritegevuse sagedust.

Kasuta targalt

Selleks, et kurikaeltel oleks keerulisem sinu arvutisse tungida, veendu, et kõik programmid ja tarkvara oleks uuendatud. Kustuta või jäta koju kõik info, mille sattumist  võõrastesse kätesse sooviksid pigem vältida. Väldi võõraste USB ja muude ühenduste kasutamist.

Eelda, et kõik võrgud on vaenulikud

Selle alla käivad ka kõik internetivõrgud hotellides, lennujaamades ja kohvikutes. Ära tee kunagi krediitkaardiga tehinguid avalikes võrkudes, kus sinu andmed on sisuliselt näppamiseks valmis.

Jäta tehnika koju

Kõige lihtsam oleks üleliigne tehnika koju jätta. Alati tundub, et ilma sülearvutita on reisil ikka raske hakkama saada, sest vahepeal on vaja üht-teist kontrollida, kuid mõtle läbi, kas tõepoolest seda ka vajad või teed. Võib-olla saad puhkusel suurepäraselt ilma tehnikata hakkama ja nii ei peagi arvutit kaasa võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles