Surnuaiaturism muudab arusaama surmast

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Wilde haud Pere Lachaise'i kalmistul
Oscar Wilde haud Pere Lachaise'i kalmistul Foto: Pascal Deloche/picture-alliance / Godong/Scanpix

Kuigi see tundub üsna sünge, siis järjest enam turiste otsustab oma reisi jooksul külastada ka surnuaedasid, kuhu on maetud mõni kuulus või kummaline.

Üllatavalt on surnuaiad aastaid juba turistide tähelepanu köitnud, alates Pere Lachaise'i surnuaiast Pariisis kuni Arlingtoni kalmistuni Ühendriikides välja. Üks Suurbritannia ettevõte on võtnud aga eesmärgiks turistidele tutvustada ka kõikide teiste, mitte nii kuulsate, surnute elulugusid, vhendab Lonely Planet.

Cemetery Club soovib muuta inimeste arusaama kalmistustest ning näidata, et need ei ole vaid paigad leinamiseks ja kurbuseks. Need on hoopis surnud inimeste elude raamatukogud, mis on täis jutte ja saavutusi, mida tuleks jagada ja tähistada.

«Meie töö on panna need lood elama ja tuua esile mõningaid seikasid inimeste kohta, kellest varem tingimata ei ole räägitud. Rikkad ja vaesed saavad ühe palju tähelepanu,» sõnas ettevõtte esindaja Sheldon Goodman.

Goodmani arvates paeluvad surnuaiad inimesi, sest selle paigaga seostub teatud romantika. Ühes kohas on koos nii ajalugu, loodus kui ilu ning ühtlasi on seal rikkalikult kultuuri.

Lisaks on surnuaiaturismile hoogu andnud juurde ka eelmine aasta, mil suri ohtralt kuulsuseid. Reisijad soovivad sageli üles leida oma lemmikstaari viimse puhkepaiga. Goodmani kinnitusel on inimestel suur huvi mineviku ja kunagise elu-olu vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles