Kuus etiketireeglit Aasias reisimiseks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turg Indias
Turg Indias Foto: Vida Press

Eestlastele meeldib Aasias ringi tiirutada, kuid sageli jäävad sealsed kultuurinormid meile mõistmatuks, mistõttu võime tahtmatult mõne kehtestatud reegli vastu eksida.

Enne kaugesse riiki reisimist tuleks kindlasti põhjalikult selgeks teha, mida kohalikud turistidelt ootavad, kuidas käituda ja riietuda. Kuigi on palju reegleid, millele tähelepanu tuleks pöörata, tõi Travel and Leisure välja viis peamist, mille vastu Aasias eksida ei tohiks.

Riietu korrektselt

Kui tavaliselt tahame sooja ilma saabudes riided seljast visata, käia ülimalt lühikeste pükstega või isegi vaid ujumisriietega, siis Aasias ei pruugita sellele hästi vaadata. Tuleb selgeks teha, millised on kohaliku kultuuri normid, kuid tavaliselt on need oluliselt konservatiivsemad kui meil. Seetõttu tuleks end veidi  kinni katta ja soe ilm näiteks põlvpükstega mööda saata.

Austa isiklikku ruumi

Eestlased hoiavad tavaliselt võõrastest kaugele, kuid siiski võib tulla ette olukordi, kus kohalikele ebamugavust tekitatakse. Näiteks Indias ei tohiks mehed avalikus kohas naist puudutada. Samuti tuleks enda ja teiste vahele jätta piisavalt ruumi, vähemalt ühe käepikkuse jagu.

Ära kritiseeri

Kui peaks juhtuma selline suurepärane olukord, et sind on kutsutud kohalikku perre lõunale, võid märgata, et tavaliselt on laual toitu rohkem, kui keegi ühe istumise ajal eales jõuaks ära süüa. Sellegipoolest tuleks kõiki asju proovida ning kindlasti ei tohi ühtegi rooga kritiseerida, isegi kui see väga ei maitsenud.

Ole viisakas

Iga uusi tutvus ei ole kohe sõbrasuhe. Aasias pöördutakse inimeste pooles tavaliselt ikka perekonnanimepidi ning sellega käib tavaliselt kaasas kas «härra» või «proua».

Võta kaasa kingitus

Kui sind kutsutakse kellegi juurde külla, siis tasub endaga alati kaasa võtta mõni kingitus. Asju, mis on sinu kodule omased, hinnatakse eriti kõrgelt.

Jälgi teisi

Söögilauas istudes tasub jälgida, kuidas teised inimesed käituvad ja talitada nende järgi. Aasias võivad etiketireeglid toidulauas olla üsna täpselt paika pandud, mistõttu on ka väga kerge eksida. Kindlasti ei tohiks oma söögipulki toidu sisse püsti torgata, seda peetakse äärmiselt ebaviisakaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles