Üllatav põhjus, miks hispaanlased väga hilja söövad

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania hiline õhtusöök
Hispaania hiline õhtusöök Foto: Vida Press

Tavaliselt kiputakse arvama, et hispaanlaste hiliste õhtusöögiharjumuste taga on pikad lõunauinakud ja muidu hajameelne olemus, kuid tegelikult on põhjus hoopis sügavam.

Hispaania on oma hilise õhtusöögi aja poolest isegi kurikuulus, sest seal istutakse laua taha alles kell kümme õhtul. Loomulikult kestavad ka õhtusöögid mitu tundi ning nii võib laua tagant tõusta alles keset ööd, vahendab travel and Leisure.

Selle põhjuseks ei ole aga laiskus või pikad lõunauinakud, vaid hoopis asjaolu, et Hispaania on alates Teisest maailmasõjast sätitud valesse ajavööndisse. Kui vaadata kaarti, siis Hispaania sobiks hästi kokku Portugali, Maroko või Ühendkuningriikidega, mis kõik kasutavad Greenwichi aega.

Hispaania on aga kokku lükatud Kesk-Euroopaga ning seega on nende kell tund aega ees. Selle muutuse viis sisse kindral Francisco Franco, kes soovis, et nende tegemised oleks paremas sünkroonis Natsi-Saksamaaga.

Nii lükkusid edasi ka tööl käimise kellaajad, lõunapausid ja õhtusöögiajad ning isegi telekavad. Ka pärast sõda ei muudetud ajavööndit tagasi.

2016. aastal pakkus peaminister Mariano Ranjoy välja, et Hispaania läheks tagasi Greenwichi ajale, kaotaks seetõttu ära ka pikad lõunapausid ning tööpäevad lõppeksid siis kella kaheksa asemel kell kuus õhtul. Seda toetas ka sel aastal tehtud uuring, kust selgus, et vaid 18 protsenti hispaanlastest teevad regulaarseid uinakuid ja ligi 60 protsenti ei võta päeva jooksul kunagi pikka lõunapausi siestat.

«Kui muudaksime ajavööndi ära, tõuseks päike varem ja me tõuseksime loomulikumalt üles. Toidu ajad oleksid samuti tunni võrra varasemad ja me saaksime ühe tunni kauem magada,» arvas Hispaania aja ratsionaliseerimise rahvusliku komitee president Jose Luis Casero.

Veel ei ole ajavööndi muutmist kinnitatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles