Põhjused, miks USA turistid ei taha Kuubale minna

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba farmer Havanas
Kuuba farmer Havanas Foto: ADALBERTO ROQUE/AFP

Napilt aasta pärast seda, kui Kuuba avas oma piirid ameeriklastele 2016. aastal ja nad said üle mitme aastakümne taas viisavabalt saareriiki reisida, on huvi selle võimaluse vastu ootamatult väike.

Hiljutise uurimuse kohaselt on ameeriklased märksa vähem huvitatud reisivõimalustest Kuubale, kui nad olid seda aasta aega tagasi, vahendab MarketWatch. 

Rohkem kui kolmveerand ehk 76 protsenti vastajatest ütles, et neil ei ole sel aastal kavas Kuubale reisida. Aasta varem oli see protsent madalam, 70 protsenti. 60 protsenti vastanutest ütles, et nad ei pea üldse tõenäoliseks Kuubale reisimist, mullu oli seda vastanute osakaal 58 protsenti.

Kuigi teatud määral võib sellist huvi kadumist loogiliseks pidada, näitab ka lendude statistika, et huvi on veel madalam, kui selleks ajaks ennustada oleks osanud. «Kui viisavabadus tuli, siis praktiliselt iga USAs tegutsev lennufirma võttis endale kinnisideeks, et nad peavad saama võimalikult palju ühendusi Kuubale,» kirjeldas lennuanalüütik Brian Sumers. «Nüüd aga, nagu ma aru saan, on paljud nendest lendudest tühjad.»

Ameeriklaste esialgne suur huvi asendus väga kiiresti moraalsete kaalutlustega, nagu näiteks, mida tähendaksid turistide hordid sellele pikalt suletud saareriigi toiduga varustatusele. Samuti kaasneksid suurte turismirühmadega ka kehvasti töötav internet, madalad hotellistandardid ning puhta vee nappus. Reisimiseks vajaliku infrastruktuuri puudus tekitas 13 protsendile uuringus osalenutest muret.

Selle valguses on ka esimesed lennufirmad hakanud Kuuba lendudest loobuma. «Kuubale lendamise jätkumisel ei ole mõtet, kui nõudlus on märksa madalam kui pakkumine,» märkis Spirit Airlines'i tegevjuht Bob Fornaro aprillis.

Lennuanalüütik Sumers lisas, et paljusid ameeriklasi hoiab Kuubale reisimast ka asjaolu, et nad ei ole siiamaani saanud täit selgust selles, miks otsustas Kuuba pärast nii pikka aega avada oma piirid ameeriklastele. Ka ei oleks tavaline rannapuhkus, mida ameeriklased üldiselt eelistavad, Kuubas väga võimalik.

Selle kõrval on mõnevõrra kurioosne, et veebiotsingud reisiportaali Kayak lehel näitavad aga ameeriklaste huvi järk-järgulist kasvu. Küll aga võib see tähendada, et nad lihtsalt otsivad infot Kuubale reisimise võimaluste kohta, kuid reaalsete reisibroneeringuteni need otsingud ei vii, märkis Kayaki turundusjuht Dave Solomito. 

Selle põhjusena võib olla nii see, et läänetingimustele vastavaid hotell on Kuubal vähe ja need on kallid kui ka asjaolu, et kohalikud Airbnb öömajad jäävad alla igasugust arvestust, kuigi viimasega liitujate arv Kuubal järjest kasvab.

Selline ebakindlus Kuubale reisimise suhtes aga tuleb mõnes mõttes ebatavalisel ajal, kuna eelmisel aastal lõi Kuuba turismisektor rekordi, kui riiki külastas neli miljonit turisti, mis on 13 protsenti enam kui 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles