19 maailma kõige veidramat saart

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukusaar, Mehhiko
Nukusaar, Mehhiko Foto: Vida Press

Igale poole reisida on ühe eluea jooksul üsna keeruline, kuid isegi kui kunagi nendele saartele ei jõua, on vahva teada, et sellised paigad on olemas.

Telegraph pani kokku nimekirja maailma kõige veidramatest saartest, olgu siis seal elutsevate liikide või kummalise maastiku poolest.

1. Fadiouth, Senegal

Saareke on maismaaga ühenduses vaid väikese puidust sillaga. Saare teeb omapäraseks asjaolu, et see on peaaegu täielikult kaetud rannakarpidega. Sealsed elanikud on karpe läbi sajandite korjanud ja kestad on lihtsalt maha visatud, mistõttu leidub neid kõikjal. Karpe kasutatakse isegi arhitektuuris. Tänaseks sõltub saar pea täielikult turismist, kuid oma rolli mängivad veel praegugi rannakarbid.

2. Miyake-jima, Jaapan

Paika tuntakse ka gaasimaskide saare nime all. Miyake-juma asub 180 kilomeetrit Tokyost lõunas ning seal domineerib täielikult Oyama mägi, aktiivne vulkaan, mis on lähiajaloos korduvalt pursanud. Pärast viimast purset 2000. aastal on sellest immitsenud pidevalt väävligaasi, mis tähendab, et saare 2415 elanikku peavad endaga pidevalt gaasimaske kaasas kandma. Kui gaasi tekib õhku ülemäära palju, kõlavad üle saare sireenid ning kohalikud peavad maskid pähe panema.

3. U Thant saar, Ameerika Ühendriigid

See pisike tehissaar asub New Yorgi lähistel. U Thant loodi 20. sajandi alguses, samal ajal, kui metrootunnel viidi jõe alt läbi. Kivid, mis tunneliehitusest üle jäid, kuhjati sinna kokku ja nii tekkiski saar. 1977. aastal üürisid New Yorgi käest saare ÜRO töötajad, kes andsid sellele ka nime ja istutasid sinna puid ja põõsaid. Nüüd on see paik kaitse all, sest seal peatuvad igal aastal rändlinnud.

4. Nukusaar, Mehhiko

Nukusaar Mehhikos
Nukusaar Mehhikos Foto: Vida Press

Xochimilco piirkonnas Mexico Citys on suur kanalite süsteem, kus on ka palju kunstlikke saari. Enamik neist kuulusid Julian Santana Barrerale, kes leidis ühest kanalist tüdruku surnukeha. Selleks, et eemale peletada kurjasid vaimusid, hakkas ta ühele oma saartest riputama nukuosasid, päid, käsi, jalgu ja kõike muud sarnast. Barrera suri 2001. aastal, kuid saar ja nukud jäid alles ning seda paika saab ka külastada.

5. Ilha da Queimada, Brasiilia

Madudesaar asub Brasiilia ranniku lähistel ning seal elab tuhandeid odapeamadusid. Need maod on ühed maailma mürgisemad ning legendi kohaselt jagub neid iga ruutmeetri peale lausa viis tükki. Aastaid oli saare ainukeseks elanikuks tuletorni vaht, kuid praeguseks on Brasiilia merevägi keelanud kõikidel tsiviilisikutel sinna minna.

6. Gruinardi saar, Suurbritannia

Gruinardi saar
Gruinardi saar Foto: Vida Press

See väike saar Šotimaast põhja pool oli Teise maailmasõja ajal bioloogiliste relvade katsetusala. Seal tehti katsetusi antraksi bakteriga, mis tappis sadu lambaid ja mille tõttu suleti terve saar. Saar puhastati reostusest formaldehüüdiga, mis võib teatavasti samuti olla ohtlik.

7. Skorpios, Kreeka

Skorpiose saar
Skorpiose saar Foto: Vida Press

Saar kuulub rikkur Aristotles Onassisele ja siin toimus ka tema glamuurne pulm Jacqueline Kennedyga. Kuigi perekond seda saart pea kunagi ei külasta, siis on seal pidevalt kohal meeskond, kes on valmis selleks, kui nad ootamatult peaks tulema. Samuti on seal ka valvurid, kes ajavad minema juhuslikud möödasõitjad.

8. Sable saar, Kanada

Seda saart tuntakse ka Atlandi ookeani kalmistuna. 40 kilomeetri pikkune liivane saar asub 300 kilomeetri kaugusel Halifaxist Kanadas. Sinna vahele on uppunud hinnanguliselt üle 350 laeva. Esimene laevahukk toimus juba 1583. aastal ning seni viimane juhtus 1999. aastal. Üks peamine õnnetuste põhjustaja on asjaolu, et saar muudab pidevalt oma kuju. Liikuvad liivad vahetavad igal aastal 100 meetri ulatuses asukohta. Seal elab ka 400 metsikut poni ja on hallhüljeste koloonia.

9. Thilafushi, Maldiivid

Thilafushi saarele viidav prügi
Thilafushi saarele viidav prügi Foto: Vida Press

Kunstlik saar loodi 1992. aastal, et võidelda Maldiivide pealinna Male järjest kasvava prügiprobleemiga. Iga päev tuuakse sinna saarele umbes 350 tonni prahti, mis tähendab, et iga päevaga kasvab saar ühe ruutmeetri võrra.

10. Tory saar, Iirimaa

Kuningas Patsy Dan Rodgers
Kuningas Patsy Dan Rodgers Foto: Vida Press

Tory saar on tuntud, sest sellel on oma kuningas, kelle on valinud saare 130 elanikku. Kuigi kuningal ei ole mingit ametlikku võimu, on ta saare eestkõneleja ja võtab alati pidulikult ka külastajaid vastu. Praegu on saarel kuningaks maaler Patsy Dan Rodgers.

11. Hashima saar, Jaapan

Hashima saar
Hashima saar Foto: Vida Press

15 kilomeetri kaugusel Nagasakist asub väike Hashima saar, mida kasutati 1887. kuni 1974. aastatel söekaevandusena. Kõrgajal elas seal lausa 5259 inimest. Kui petrooleum asendas söe, jäeti Hashima saar ka maha ning nüüd tuntakse seda «kummitussaarena». Väike osa saarest avati turistidele 2009. aastal ja selle ääres peatuvad ka mitmed ekskursioonilaevad. Paik kogus kuulsust kui Raoul Silva salajane peatuspaik James Bondy «Skyfall» filmis.

12. The World, Dubai

The World, Dubai
The World, Dubai Foto: Vida Press

Kunstlik saarestik tekitati liivast, mis jäi üle Dubai rannikuala süvendamisest. 2008. aasta majanduskriisi tõttu jäeti saared aga unarusse ning vaid mõnel üksikul neist on hooned. Mõningate andmete alusel võib arvata, et saared on vaikselt hakanud vette tagasi vajuma. Seni meenutas saarestik aga maailmakaarti.

13. Tashirojima, Jaapan

Kassisaar
Kassisaar Foto: Vida Press

Tashirojima sai nimeks kassisaar, sest seal elab rohkem neljajalgseid sõpru kui inimesi. Olukorra on tekitanud kohalikud, kes annavad kassidele süüa, et nad tooksid head õnne ja rikkust. Saare keskel asub ka väike pühamu kassidele, kus on 51 kassimonumenti. Koertel on aga keelatud saarele tulla.

14. Kamfers Dam, Lõuna-Aafrika Vabariik

Kamfers Dam
Kamfers Dam Foto: Vida Press

Saar ehitati 2006. aastal flamingode varjupaigaks. Sinna mahub elama korraga 50 000 lindu, mis tähendab, et keegi muu saart väga külastada ei saa. Omapärase vaatepildi saab Kamfers Damist aga õhust, sest tehissaar on s-tähe kujuline.

15. Oaki saar, Kanada

Väidetavalt asub sellel pisikesel saarel peidetud aare ning ühe teooria kohaselt on seal isegi Marie Antoinette'i juveelid. Seal on korraldatud mitmeid väljakaevamisi, mille käigus on avastatud erinevaid veidrate märkidega kiviplaate ja muid märke. Kuus inimest on aarde jahil surnud, kuid seni ei ole varandust veel keegi leidnud.

16. Videy saar, Island

John Lennoni mälestusmärk
John Lennoni mälestusmärk Foto: Vida Press

Väike saar Reykjaviki lähistel on kodu kujuteldava rahu tornile ehk Yoko Ono John Lennoni auks püstitatud memoriaalile. Monumendiks on suur valge kivi, millele on graveeritud sõnad «kujutle rahu» 24 erinevas keeles. Igal aastal, 9. oktoobrist 8. detsembrini (ehk Lennoni sünnipäevast kuni surmapäevani), süüdatakse monument ka põlema ja siis särab taevasse suur valgussammas.

17. No Man's Fort, Suurbritannia

No Man's Fort
No Man's Fort Foto: Vida Press

No Man's Fort on üks neljast Solenti väina kaitseks prantslaste eest 19. sajandil ehitatud kindlusest. Kuulsaks sai paik 2008. aastal, kui Harmesh Pooni väitis, et see kuulub temale ning sulges end kindlusesse. 2012. aastal osteti saareke aga ära ja nüüd on sellest tehtud luksushotell.

18. Bishop Rock, Suurbritannia

Bishop Rock
Bishop Rock Foto: Vida Press

Saar on kantud ka Guinnessi rekordiraamatusse kui maailma kõige väiksem saar, millel on peal ka ehitis. Ainuke asi, mis saarel asub, on 49-meetrine majakas.

19. Santa Cruz del Isolte, Colombia

9700 ruutmeetri suurune saar asub Colombia külje all ja seal elab 1247 inimest, mis tähendab, et see on neli korda tihedamalt asustatud kui Manhattan Ühendriikides. Esimesed püsielanikud läksid sinna umbes 150 aastat tagasi, nüüd on seal 90 kodu, millest mõned võtavad ruumi juurde merest, sest muidu ei mahuks sinna lihtsalt ära. Saarel on ka kaks poodi, restoran ja kool, kus käib 80 last. Kuigi saarel puuduvad mitmed mugavused nagu kraanivesi, on nad ise eluga rahul, sest ühtlasi ei ole seal vajadust politseiks, kuna puudub igasugune vägivald. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles