13 asja, mida Barcelonas kunagi teha ei tohiks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelona
Barcelona Foto: Vida Press

Euroopa on küll väike, kuid isegi naabrite juurde reisides võivad kimbutama hakata kultuurierinevused, mistõttu oleks paslik enne suvepuhkusele suundumist end kohaliku eluga kurssi viia.

Barcelona on muutnud turistide hulgas erakordselt populaarseks, mistõttu on turistide suhtes eriti tõrksaks muutunud ka kohalikud. Seega, et mitte barcelonalasi endast välja ajada, peaks teadma mõningaid kombeid, mille vastu linnas kindlasti eksida ei tohiks, vahendab The Culture Trip.

1. Ära kutsu katalaani keelt dialektiks - katalaani keel on üks viiest Hispaania ametlikust keelest. Keeleteadlaste hinnangul on katalaani keel lähemal prantsuse keelele, kui hispaania keelele ning sealsetele elanikele ei meeldi, kui neid ühte patta pannakse.

2. Ära arva, et igas restoranis serveeritakse paellat - paella on Hispaania üks kuulsamaid roogasid, kuid see ei tähenda, et seda ka igal pool serveeritakse. Kohalik köök erineb suuresti erinevates Hispaania nurkades ja Kataloonias on märgatavad pigem Itaalia ja Prantsusmaa mõjutused. Barcelonas tasuks proovida hoopis fideuat, mis on sarnane paellale, kuid see on tehtud nuudlitega.

3. Ära arva, et õlu peaks olema suures klaasis - rusikareeglina joovad katalaanid vähem, kui paljudki teised eurooplased ning avalikult purjus neid väga sageli ei näe. Kohalikud joovad väiksematest klaasidest ning pool liitrit korraga alla kulistada on nende jaoks ilmselge liig. Sama kehtib ka veini kohta.

4. Ära osta turult ainult puuviljasalatit - turud mängivad hispaanlaste elus tähtsat rolli, sealt ostetakse endale koju sageli kogu vajaminev. Samas on turud tõmmanud palju ka turistide tähelepanu, kes paraku ei osta kunagi sealt asju, mida tuleb kodus valmistada, vaid soovivad pigem saada eineid või jooke, mida saab kohe nautida. Nii on näiteks Boqueira turg täiesti muutunud ja paljud müügiputkad on end turistide meeleheaks ümber sättinud müües nüüd vaid puuviljasalateid ja -jooke. Samuti on kohalikel seal keerulisem liigelda, sest turistimassid on kõik vahekäigud vallutanud.

5. Ära räägi öösiti tänavatel valju häälega - Barcelona vanemates piirkondades on palju kitsaid tänavaid, kus kohalikud elavad. Kuna ruumi on vähe ja kõik on tihedalt koos, kostub ka kõige tavalisem vestlus öösiti ilusti tuppa ära. Seega kui tahad austust üles näidata, hoia veidi häält tasasemana.

6. Ära jää ainult La Rambla ja gooti kvartalitesse - kuigi gootikvartali arhitektuur on väga ilus ja ka La Ramblas tasub ringi jalutada, siis on linnal veel paljugi pakkuda. Külasta ka piirkondasid, mis asuvad linna keskusest veidi väljas, nii näed kuidas kohalikud tegelikult elavad ning saad istuda ka mõnes restoranis, mis on ka nende endi hulgas hinnas.

7. Ära arva, et flamenco tuleb Barcelonast - flamenco kunst on Hispaania üks hoitumaid traditsioone. Arvatavasti sai see kirglik tants alguse mustlaskogukondadest Lõuna-Hispaanias ning sealt liikus see edasi ülejäänud Hispaaniasse. Kuigi ka Barcelonas võib leida paikasid, kus flamencot esitatakse, on need sinna tekkinud peamiselt turistide nõudmisel.

8. Ära kasuta kesklinna ranna pikendusena - on asju, mida tohib rannas teha, kuid linnas ei ole need lihtsalt sobilikud. Pallimängude mängimine, bikiinides või ujumispükstes jalutamine peaksid siiski jääma vaid liivaranna piiresse. Kohalikud on väsinud turistidest, kes käivad poodides või restoranides ujumisriietes ja plätudega, kui liiva jalge all pole, siis pole sa ka rannas.

9. Ära oota, et kõik räägiksid inglise keelt - nagu ka kõikides teistes suurlinnades räägivad hotellimeeskonnad ja restoranide klienditeenindajad suure tõenäosusega inglise keelt, kuid see ei tähenda, et ka kõik ülejäänud seda teeksid. See, et turist ei oska hispaania keelt, ei tähenda veel, et ei peaks üritama. Juba mõned sõnad kohalikus keeles jätavad sinust palju parema mulje.

10. Ära kõnni ringi selfiepulk käes - kuigi Barcelonas on palju kauneid kohti, mida pildistada, ei pea kõike selle pulga abil tegema. Kohalikele meeldib ringi liigelda nii, et keegi neid mingi toikaga pidevalt ei togi, mistõttu võta pulk ikka välja vaid siis, kui seda on tõesti vaja.

11. Ära ole sihtmärgiks taskuvarastele - Barcelona on oma taskuvaraste rohkuse poolest lausa kurikuulus. Iga päev antakse seal teada sadadest pisivargustest. Seega ole ettevaatlik ning ära muuda ennast lihtsaks sihtmärgiks. Kui sul on kaasas raha ja kaamerad, siis hoia neil silm peal ja igaks juhuks hoia ka dokumente eraldi kohas.

12. Ära arva, et cava on kehvem kui šampanja - kuigi Prantsuse šampanjat peetakse oma klassi parimaks, siis hispaanlased ei taha sugugi alla jääda. Hispaanlaste cava erineb vaid selle poolest, et seda tehakse Hispaanias.

13. Ära toeta illegaalseid kodumajutusi - Barcelonas on kodumajutuste pakkumine muutunud äärmiselt populaarseks, mistõttu on kesklinnas läinud korterite hinnad nii kõrgele, et kohalikud ei jaksa neid üürida ega osta. Ametivõimud on sisse seadnud ka hiiglaslikud trahvid neile, kes ilma registreerimata teenust siiski pakuvad. Sellele vaatamata, leidub kodumajutuse pakkujaid veel ohtralt. Selleks, et kohalike elu linnas veidi paremaks muutuks, tuleks aga selliseid kohti vältida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles