Lennujaamade kehaskannerite kiirgus pole tervisele ohtlik

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehaskanner lennujaama turvakontrollis.
Kehaskanner lennujaama turvakontrollis. Foto: SCANPIX

Lennujaamades kasutatavatest kehaskanneritest tulenev kiirgus on väga väike ega kujuta mingit ohtu ka sagedastele reisijatele, kinnitasid eile USA teadlased.

«Kui neid kasutatakse õigel moel, on nende masinate kiirgusdoosid ülimadalad,» ütles California Ülikooli radioloogiaprofessor Rebecca Smith-Bindman Reutersile.

Teadlase sõnul on Jaapani tuumakriis inimesed kiirituse suhtes väga ärevaks teinud ning kõike, mis seondub sõnaga kiiritus kiputakse pidama ohtlikuks. Tegelikult peaks inimene tegema 50 kehaskaneermist, et saada kätte sama suur kiirgusdoos kui ühe hambaröntgeni tegemisel.

Smith-Bindmani juhitud teadlasterühm on teinud ka täpsema uuringu, hindamaks kehaskanneritest tuleneva kiirguse riski reisijate tervisele.

Teadlaste andmetel teeb 100 miljonit reisijat aastas kokku 750 miljonit lennusõitu. Nende eluea jooksul võib kehaskaneerimine olla põhjuseks kuuele vähijuhule.

Eraldi vaatlesid teadlased ka neid reisijate gruppe, kes lendavad väga sageli või on siis tavalisest tundlikumad. Viimaste hulka kuuluvad ka lapsed. Ka nende gruppide puhul oli risk üliväike.

Kokkuvõtteks kinnitas ka Smith-Bindman, kes on mitmete meditsiiniseadmete ülekasutamist ja sellest tulenevat vähiriski käsitlevate uuringute autor, et lennujaamade kehaskanneritest tulenev oht on triviaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles