Nahaarst: sinakasmustad sünnimärgid tuleks lasta arstil üle vaadata

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahaarst Külli Paasik
Nahaarst Külli Paasik Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ülemäärane päevitamine on kaasa toonud nahavähi sagenemise. Mida sünnimärkide puhul tähele panna, räägib nahaarst Külli Paasik.

«Nahavähi ennetamiseks on oluline jälgida oma nahka ja muutuste korral sünnimärkides pöörduda kohe arsti poole,» paneb nahaarst Külli Paasik inimestele südamele. Jälgimisel tuleb tema sõnul pöörata tähelepanu sellistele sünnimärkidele, mis on värvilt hästi tumedad, sisaldavad erineva heleduse-tumedusega värve ning pole selgepiirilised. «Kui näete sünnimärki, mida pole enne avastanud ning mis on sinkjasmust või tume, siis tuleb end lasta arstil üle vaadata olenemata märgi suurusest,» rõhutab doktor Paasik, «varases faasis saab haiguse välja lõigata.» Tema sõnul tuleks neevustele erilist tähelepanu osutada ka juhul, kui vanematel või vanavanematel on nahavähki esinenud.

Päiksereisid toovad kaasa suurema nahavähki haigestumise

Eesti inimeste sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja nahamelanoomi haigestumist. 50-90 protsendi nahavähi juhtude põhjuseks on liigne ultraviolettkiirgus. Kuigi nahavähki on kerge varakult avastada, on suremus eelkõige melanoomi kõrge. Selle peamiseks põhjuseks on haiguse liiga hiline avastamine, kirjutab ka Eesti Vähiliit melanoomipäeva puhul pressiteates.

Põhjaeurooplastena oleme rohkem päikesekiirgusest tingitud nahavähile aldid, põhjus peitub eestlaste nahatüübis: eriti tähelepanelikud peaksid olema punaste või blondide juustega sinisilmad.

Päikesevalgus on oluline nii organismile vajalikku D-vitamiini tootmiseks, kaltsiumi imendumiseks kui luude kasvuks. Kuid päikesega liialdamine, sealhulgas ka kunstpäikese ehk solaariumi kasutamine, aga suurendavad nahavähi ja melanoomi teket. Kuigi meestel esineb nahavähki poole vähem kui naistel, sureb neid sellesse haigusesse poole rohkem. Samuti kiirendab liigne UV-kiirgus naha vananemist, vähendab immuunsüsteemi tõhusust ning põhjustab ka erinevaid silmahaigusi.

Nahaarst vaatab sünnimärke üle aparaatidega varustatud bussis

Alates septembrist sõidab Eestis ringi ka mobiilne nahakasvajate diagnoosi kabinet, mis hetkel seisab Tapal Viru haigla ees. Kabinetis võtavad vastu nahahaiguste arst Külli Paasik ja õde Maili Maalmann. Täpsemat bussi liikumisgraafikut ja vastuvõtule registreerimise korda vaata siit.

Bussiga tegeleva kliinikumi füüsiku Andrus Aaviku sõnul on mobiilne kabinett varustatud täisdigitaalse dermatoskoopilise aparaadiga, millega saab kaardistada kõik kahtlased sünnimärgid. «Teeme sünnimärgist optilise pildi hea suurenduse ja valgusega, et saaks nende muutusi jälgida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles