Trump tahab USAsse reisijatelt sotsiaalmeedia salasõnade avalikustamist (4)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedia salasõna
Sotsiaalmeedia salasõna Foto: Vida Press

Trumpi administratsioon kaalub varianti, kus kõik Ühendriikidesse sisenejad peavad avaldama sotsiaalmeedia salasõnad ning telefonis leiduvate kontaktide nimekirja.

Turistid peavad tulevikus piirivalvuritele andma sotsiaalmeediakontode kasutajanimed ning salasõnad, lisaks jagama infot oma rahalise seisu kohta. Kui reisija keeldub seda infot jagamast, ei lasta tal suure tõenäosusega riiki siseneda, vahendab Secret Flying.

Lisaks analüüsitakse telefonis leiduvaid kontakte ja kui turistil juhtub kaasas olema teisigi elektroonilisi esemeid, siis on ametnikel õigus ka neid lähemalt uurida. Sisejulgeolekuministeeriumi ametnike sõnul on sellise muutuse eesmärgiks näha, kellega inimesed suhtlevad.

Lisaks võivad piirivalvurid küsida reisijatelt detailselt nende ideoloogiliste tõekspidamiste kohta. Nii võib turistilt uurida, mida ta arvab ISISest.

Uus seadus hakkaks mõjutama peamiselt 38 riiki, kel on USAga viisavabadusprogramm. Seetõttu hakkaks uus reegel kehtima ka eestlastele.

Ühendriikides inimeste digitaalsete õiguste eest seisva organisatsiooni esindaja sõnul ei saa piirivalvurid keelata kodanikel riiki sisenemast, kuid välismaalastel ei ole mingit seaduslikku kaitset, seega võib nende riiki sisenemise tõepoolest ära keelata.

Tänavu varasemalt on kehtestatud reegel, et ka ESTA ehk riiki sisenemise loa taotlemisel, peavad turistid märkima ära kõik oma sotsiaalkontod ja kasutajanimed. Kui neid ei avaldata, on piirivalvuritel samuti õigus keelata turistil riiki siseneda. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles