Kliimamuutus muudab turbulentsi hullemaks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk
Lennuk Foto: SCANPIX

Turbulents on lennu ajal üks ebameeldivaid kogemusi – kuigi see lennukile suurt midagi ei tee, ei meeldi kellelgi kümne kilomeetri kõrgusel rappuda.

Just kõige tugevam turbulents hakkab tulevikus veelgi kõvemini lennukeid mõjutama, muutus võib ulatuda isegi 149 protsendini, vähemalt nii väideti Readingu ülikoolis tehtud uurimustöös, vahendab Travel and Leisure.

Kliimamuutus toob endaga kaasa tuulenihked jugavoolus. Tuulenihe on tuule suuna ja kiiruse järsk muutumine, mis peamiselt turbulentsi ka põhjustab. Uuringust selgus, et kerget turbulentsi võib tulevikus tekkida 59 protsenti enam ja keskmise tugevusega rappumisi võib ette tulla 94 protsenti enam kui praegu.

Turbulents, mis on piisavalt tugev, et selle tõttu lendaksid salongis ringi nii kinnitamata asjad kui ka turvavööta istuvad inimesed, võib tulevikus ette tulla kaks või isegi kolm korda rohkem. Uuringus kinnitati sedagi, et soojem planeet tähendab ka rohkem sääraseid häireid.

Parim viis end turbulentsi vastu kaitsta, on kinnitada turvavöö. Turbulents võib tekkida ootamatult, mistõttu tuleks turvavöö kinnitada ka siis, kui lend tundub rahulik. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles