Itaalia järve põhjas võib lebada maailma vanim kruiisilaev

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nemi järv
Nemi järv Foto: Vida Press

Kruiisitamine on küll nüüd alles populaarsust kogunud, kuid ka juba sajandeid tagasi lahutasid valitsejad meresõitudega meelt. 

Enne kui enamik inimesi oskas luksuslaevadest üldse undki näha seilas kuulus keiser Caligula juba üsna mugavalt merel. Lõbusõidulaevu oli sel valitsejal mitmeid ning nüüd on teadlased otsustanud need üles leida, vahendab Travel and Leisure.

Arvatavasti on ühe luksuslaeva, millel pikkuseks 121 meetrit ja vanuseks tagasihoidlikud 2000 aastat, jäänused Nemi järve põhjas Itaalias. «Kui see on järve põhjas ja ta on tõesti ka nii pikk, siis me räägime maailma esimesest luksuskruiisilaevast,» ütles Nemi linnapea ja otsingute eestvedaja Alberto Bertucci.

Caligula oli tuntud oma luksusliku maitse poolest, tema laevadel olid suure tõenäosusega ka mosaiigid, rohkelt süüa ja juua ja isegi soe voolav vesi. Keegi ei tea täpselt, mis nende meresõitude ajal laeval toimus, kuid ajaloolaste hinnangul hoiti valitseja alati tegevuses.

«Võib arvata, et söödi ja joodi väga palju, see oli roomlaste jaoks peamine lõbustus ja ilmselt toimus ka mitmeid seksuaalseid tegevusi,» sõnas Caligula biograafia autor Anthony A. Barrett.

Ka varasemalt on Caligula laevasid järvepõhjadest leitud. Esimesed leiud tegi diktaator Benito Mussolini, kes 20. sajandi alguses leidis kaks kruiisilaeva Nemi järvest, kus nad olid ülimalt hästi 2000 aastat säilinud. Mõlemad laevad hävisid aga Teise maailmasõja käigus.

Barrett on siiski skeptiline, kas kolmas laev tõepoolest eksisteerib. Tema kahtlustuste kohaselt võib tegu olla lihtsa turundustrikiga, mis peaks linnale tähelepanu tõmbama. Kui see aga tõele vastab ja laev tõepoolest leitakse, on see ilmselt väga heas seisukorras.

Caligula ei olnud siiski kruiisilaevade leiutajaks. Juba antiikaja Egiptuses seilati sarnastel lõbulaevadel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles