Tallinna lennujaam võtab kasutusele kehaskanneri

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehaskänner
Kehaskänner Foto: Vida Press

Tallinna lennujaam võtab reisijate kontrollimiseks kasutusele kehaskanneri. Uus seade aitab muuta julgestuskontrolli läbimist mugavamaks reisijatele, kes kasutavad proteese, implantaate või südamestimulaatoreid. 

Kehaskanner võimaldab avastada keelatud esemeid, mis erinevad inimese nahast ning mida kantakse kehal või riiete all või sees.

Tallinna lennujaama lennujulgestuse juht Tarvi Pihlaka kinnitusel on kehaskanneri läbimine reisija vabatahtlik valik. «Tavareisijad läbivad endiselt lennueelse julgestuskontrolli käigus metallidetektori, kuid reisija käsitsi kontrollimise asemel on nüüd võimalik teha täiendav läbivaatus kehaskanneri abil ilma füüsilise kontaktita,» selgitas Pihlakas.

Rahvusvahelise hankega 246 000 euro eest soetatud seadmetootja L3 Communications kehaskanner Provision2 tagab täielikult reisijate privaatsuse, sest ekraanil ei kuvata reisija riietust ega keha. «Julgestustöötaja näeb ekraanil vaid nukukujulist ja sooneutraalset üldmannekeeni, seega ei ole alust karta, et keegi võiks skaneerimise käigus näha midagi sobimatut või isiklikku,» rõhutas Pihlakas. Provision 2 kasutab reisija läbivaatuseks ohutuid lairiba-raadiolaineid, mitte röntgenkiiri, seega on kogu protseduur reisijatele täiesti turvaline.

Kehasisestele proteesidele (näiteks puusa- või põlveliiges) ja südamestimulaatoritele kehaskanner ei reageeri, mistõttu on see tõhusaim lahendus proteese või stimulaatoreid kandvate reisijate kontrollimiseks. Insuliinipumbaga reisijatele kehaskanneriga läbivaatust ei kohaldata, vajadusel teostatakse nendele reisijatele julgestustöötaja poolt käsikontroll.

Kehaskanner ei säilita, kopeeri ega prindi kujutisi, vaid hoiab neid ainult analüüsi lõpuni. Iga kujutis kustutatakse kohe pärast läbivaatuse lõppu. Ekraanil olevat kujutist ei seostata reisija muu teabega ning reisija identiteet jääb täielikult anonüümseks. Reisijatel on ka õigus kehaskanneriga läbivaatusest keelduda, sellisel juhul teeb julgestustöötaja vajadusel kontrolli käsitsi, nagu varemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles