Surnute džungel: koht, kus teise ilma läinud kõdunevad maa peal

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bali saarel asuv surnuaed on tõenäoliselt üks maailma erilisemaid.
Bali saarel asuv surnuaed on tõenäoliselt üks maailma erilisemaid. Foto: Anthony Behar / SIPA Press / Scanpix

Vanas Trunyani külas Bali saarel on komme käia surnutega ümber teistmoodi, kui meie siin põhjarahvana oleme harjunud. Kuigi matusetraditsioone on üle maailma väga erinevaid, siis Trunyani küla oma kohe paistab silma ja seda sõna otseses mõttes.

Nimelt ei maeta vanas külas surnuid maha, vaid nad jäetakse maa peale kõdunema, söögiks kõigile, kes looduses võiks liikumatu inimkeha vastu huvi tunda, kirjutas Daily Mail. Laibad asetatakse bambusest ehitatud puuvõrestike alla.

Kehad korjatakse ära alles siis, kui neist on kõrvetava kuumuse käes järele jäänud vaid luud. Ülejäänud luudest eraldatakse kolju, mis viiakse püha puu alla ohverduseks. Nii tehakse kõikide pealuudega ja need saavad osaks kohalike pühapaigast.

Bali saarel asuv surnuaed on tõenäoliselt üks maailma erilisemaid. Foto: BEHAR ANTHONY/Scanpix
Bali saarel asuv surnuaed on tõenäoliselt üks maailma erilisemaid. Foto: BEHAR ANTHONY/Scanpix Foto: BEHAR ANTHONY/SIPA/BEHAR ANTHONY/SIPA

See on ainuke koht Balil, kus surnuid seesuguste traditsioonidega ära saadetakse ja selline «luksus» saab osaks vaid abielus olnud isikutele. Üksikud inimesed maetakse tavapäraselt maa alla.

Surnuaiale on lubatud minna ainult meestel. Nemad peavad kehad rituaaliks ette valmistama ehk siis pesema laibad vihmavees ja mässima riietesse - välja arvatud pea, sest see peab näha jääma. Kohalikud usuvad, et kui naised peaksid elusast peast surnuaiale minema, siis jääb küla vulkaani või maavärina kätte.

Bambusest tehtud puurid asetatakse ühe erilise puu alla, mis pidavat ära võtma ebameeldivat kõdunemise haisu. Kui kõik puurid täis saavad, siis pannakse uus keha selle asemele, kes surnuaias on kõige kauem viibinud ja viimane asetatakse suuremasse laipade kuhja.

Vaata rohkem pilte siit. Pildid võivad olla häirivad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles