Inglise ajaleht: kümme asja, mida Tallinnas teha

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn
Tallinn Foto: Vida Press

Inglise ajaleht The Guardian on pannud kokku soovitused, mida tasuks Tallinnas teha. Ühtlasi on artiklis rõhutatud, et Eestis on veel palju muudki peale odava õlle. 

Sellel tuhande aasta vanusel linnal on modernne atmosfäär ning arhitektuur, muuseumid ja kohvikud, mis sobivad sellega hästi kokku, seisab The Guardiani artiklis.

Tallinn, Euroopa üks uusimaid pealinnu, pakub rikkalikku segu arhitektuurist ja kultuurist geograafiliselt väikesel alal. Selle vanalinn on sõjast peaaegu täielikult puutumata ja müüride taga on võluvad piirkonnad värviliste majade, parkide, välja arendatud kaide, randade ja metsadega.

Seal peetakse endiselt poissmeestepidusid ja seal on ohtralt baare, kus just laeva pealt tulnud soomlased odavat õlut sisse kaanivad, kuid Tallinn on ka kultuurne koht, mis tõmbab ligi külastajaid, kes tahavad rohkem kui lihtsalt odavat jooki: balti, põhjamaade ja vene kultuur sulanduvad kokku nii toidus, kunstis, disainis kui ka muusikas. Iga-aastane Tallinn Music Week tõstab eri paikades, sealhulgas ka linna vanas elektrijaamas, esile Eesti rokk- ja elektroonikamuusikat.

Linnal on üllatavalt modernne ja keerukas atmosfäär: trammid ja bussid (mis on kohalikele tasuta) teevad kõik kergesti kättesaadavaks ja vanad laohooned muudetakse uuteks aladeks nii ärile kui ka kultuurile. Tasuta internet ja tärkav tehnoloogiavaldkond (Skype on siin välja arendatud) näitavad seda linna eesrindlikuna, kuid ka traditsioonidest ja rahvuslikest juurtest kinni hoidvana.

Lauluväljak

Iga viie aasta tagant koguneb Tallinna 30 000 lauljat tuhandest koorist, kes laulavad traditsioonilisi hümne rahvale, kes lehvitavad sinimustvalgeid lippe. Laulupidu sai alguse 1869. aastal ja on arenenud Eesti kultuuri võtmesündmuseks.

Eesti Arhitektuurimuuseum

See on ideaalne koht, kust alustada Rotermanni kvartali avastamist – endine tööstuspiirkond, kus nüüd on uksed avanud poed ja kontorid ning kus asuvad ka mõned korterid. Vana soolaladu on koduks muuseumile ja siin saab näha linna huvitavamate hoonete mudeleid, nagu näiteks Roosikrantsi tänava maja number 23. Lisaks näeb seal ka hiiglaslikku mereäärset sanatooriumi, mis pidi tulema Pärnusse, kuid mida kunagi ei ehitatud.

Von Krahl

Nägus traditsiooniline kivist pubi ja teater Tallinna vanalinnas, kus majad on kõik vastu mäeseina, mistõttu on ka Von Krahli osaks järsud trepid. Siin mängitakse kõiksugu etendusi, viimane neist oli «Hipsteri Surm». Ka muusikud peatuvad siin. Eelmisel aastal pressisid end siia sisse sajad inimesed, et näha Eesti neo-folk triot Trad.Attacki!.

Umami

Sajandi keskelt pärit arhitektuur ja kohalike kunstnike maalid seintel teeb Umami lahedaks, kuid ometi on see kaugel sellest edvistamisest, mida tavaliselt sellistes paikades leidub. Soe meeskond, avatud köök ja perekonnasõbralik atmosfäär sobivad hästi kokku kohaliku toiduga nagu tursk ja salat rukola ja peediga.

Lennusadam

Kui lennusadama külastamine võib tunduda igav, siis nii see ei ole. See saja-aastane betoonist hoone on seest õõnes, kuid ometi ei ole seal ühtegi tuge. See ehitati tsaari merelennukitele 1916. aastal ning see on vastu pidanud terve sajandi. Pärast hoone restaureerimist ja muuseumi avamist on lennukid tagasi. Need on päris esimesest maailmasõjast, seal on ka (allvee)laevu 1930. aastatest kuni 1990. aastateni. Värviline valgus, suured puhurid ja dramaatilised teed annavad sellele hoopis ööklubi ilme.

Teletorn

Üks parimaid asju teletorni külastamise juures on väljasõit Tallinna kesklinnast, mis viib läbi linna ääristavate rohetavate metsade. Torn on klassikaline nõukogude arhitektuuri näide – puhas betoon, mis ulatub taevasse ja justkui karjub, kui tehnoloogiliselt arenenud oli sotsialistlik ühiskond 1970. aastatel. Tipus võib külastajaid tervitada väliplatvormil mõnus värske õhk. Ilusa ilma korral võib siit piiluda ka üle mere Soome.

Levier' kohvik

Põnevas Kalamaja piirkonnas tasub kindlasti ringi jalutada. Lihtsalt sõida trammiga Balti Jaama peatusesse ja suundu põhja poole, eemale vanalinnast. Sealt leiad tänavad, mis näevad välja, nagu nad oleks siia toodud Reykjavikist. Selle piirkonna keskel on kohvikud, mis kohalikke rõõmsana hoiavad ja üks nendest on ka Levier.

Pirita

Selleks, et veeta üks mõnus päev väljas, tuleks Viru väljakult minna number 34 bussile ja suunduda äärelinna Piritale. Sealt avanevad imeilusad vaated linnale ja sadamale. Mehed käivad Pirita jões kalal ja seal asus ka kunagine olümpiaküla. Mere ääres on vene mõju märgatav. Allan Murdmaa ja Matti Variku disainitud Maarjamäe memoriaal on betoonist skulptuur, mis mälestab langenud sõdureid.

NO99

Selles lummavas vanas teatris on ligitõmbav kohvik, mis peegeldab Eesti hiilgeaegu 1920. ja 1930. aastatel, kui riik oli samuti iseseisev. See on suurepärane kehastus elegantsist ja linna vaoshoitusest. Siin otsustas eelmise Tallinn Music Weeki ajal plaate keerutada ka tollane president Toomas Hendrik Ilves.

F-Hoone

Telliskivi Loomelinnak või lihtsalt Telliskivi, nagu kohalikud seda kutsuvad, on huvitav kollektsioon vanadest raudteehoonetest Tallinna peamise rongijaama lähistel. Täna on see koduks mitmele loovstuudiole, ööklubile, rattapoele, mis on ühtlasi ka baar. Üks esimesi ärisid, mis siia kolis oli F-Hoone, kus on mõnus atmosfäär, paljad telliskiviseinad ja traditsiooniline Eesti toit ning turistide rõõmuks põrandale maalitud Tallinna kaart. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles