Vaata, millised uusi ja põnevaid atraktsioone peagi Eestis avatakse

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meritäht

EAS toetab 15 miljoni euroga seitsme rahvusvaheliselt huvipakkuva pereatraktsiooni loomist, mis valiti välja 34 taotleja hulgast. 

Toetuse saavad ning kopa võivad maasse lüüa Kosmopark Põltsamaal, Meritäht Dirhamis, WOW! Kuressaares, Paks Margareeta Tallinnas, Pilvemets Tallinna loomaaias, vaateratas Ülemistel ning virtuaalreaalsuse keskus Tallinnas Noblessneris.

Meritäht Dirhamis

Kogu pere külastuskeskus «Sea Star» on Eesti esimene ühe katuse alla koondatud multifunktsionaalne keskus, mis hõlmab ookeanikalade akvaariumi, veekeskust, seiklusparki, teaduskeskust, sukelduskeskust ja siseranda.

Keskuses on 15 meetrit sügav akvaarium, kus hakkavad elama nii haid kui raid. Sinna on võimalik minna sukelduma või hoopis väikese allveelaevaga sõitma. Lisaks on seal ka korralik nii sise- kui väliveepark, millest üks liutorudest läheb läbi haibasseini. 

Veel on keskuses olemas ka teaduspark, kus väikesed soovijad saavad käed külge panna. Meritähis pakutakse ka mitu erinevat elamusvõimalust, nii võib suure akvaariumi ees teha romantilise õhtusöögi või samuti saab seal veeta hoopis öö haide seltsis. 

Kes talvekuudel tahab rannamõnusid nautida, siis keskuses on ka suur liivarand ja bassein, mille keskmes on taas närvikõdi tekitav haibassein.

Keskus plaanitakse avada 2019. aastal

Foto: Meritäht

Kosmosepark Põltsamaal

Põltsamaal avatakse 2018. aasta sügisel Skandinaaviamaade ainus aasta läbi tegutsev kosmoseteemaline perepark, mis ühendab unikaalse kombinatsiooni tuuletunnelist ja temaatilistest atraktsioonidest.  Lisaks on pargis ka virtuaalne ronimissein, mis pakub omamoodi põnevust nii suurtele kui väikestele. Ära sai proovida ka selle, mis tunne on hõljuda kaaluta olekus. Põltsamaal on toodetud tuubitoite kosmonautidele ning seda ajaloolist eripära kasutatakse ka pereatraktsiooni kohvikus, kust saab tuubitoite ka suveniiriks kaasa osta. 

Põltsamaale rajatava Kosmopargi eestvedaja Raul Lättemägi tõi välja atraktsiooni ühe prioriteedina kogu Põltsamaa linna turismiatraktiivsuse tõstmise. «Tulevane Kosmopark on Läänemere-äärsetes maades ainuke, mis koondab ühte hoonesse kosmoseteemalise meelelahutuspargi, vertikaalse tuuletunneli ja tuubitoidukohviku».

Kosmopark from Kosmopark on Vimeo.

WOW keskus Kuressaares

Pereturismiatraktsioon WOW! pakub märksõna «illusioon» raamistikus üllatuslikke, põnevaid, interaktiivseid vau-elamusi ja tegevusi kogu perele mitmeks tunniks. Keskuses püstitatakse küsimus, et mis on reaalsus ning pannakse nii suuri kui väikeseid sellele mõtlema. 

WOW! keskuses on illusioone pakkuvad eksponaadid, kus muuhulgas saab tunda, nagu roniksid tühjas ruumis, viibiksid vee all või kõnniksid vihmas ilma märjaks saamata. 

Foto: WOW Kuressaare

Tallinna loomaaia Pilvemets

Projekti käigus luuakse fragment Kagu-Aasia külma troopilise vihmametsa ökosüsteemist, mis aitab selgitada globaalseid keskkonnaprobleeme. Kasutatakse emotsionaalselt kandvat keskkonda ja tehnoloogilisi lahendusi. Kontseptsiooni aluseks on tõdemus «Kõik on omavahel seotud!». 

Lisaks luuakse ka troopiliste putukate terraarium, interaktiivne õppeala vihmametsadest ja valgusrikas ning hele ala, kus pimedal perioodil on lihtsalt hea olla.

Vaateratas Ülemistel

Hoone katusele kerkiv Euroopas ainulaadne vaateratas lisab vürtsi Tallinna kilukarbisiluetile ning avab Tallinna, 120 meetri kõrguselt, täiesti uuest vaatenurgast. Ühtlasi on vaateratas kõige suurem avalik objekt, kuhu kuvatakse EV100 logo. 

Vaateratas on osa 6000 ruutmeetri suurusest sisepargist, kuhu on kavandatud Euroopa suurim batuudikeskus, kus saab mängida ka erinevaid pallimänge, ligi 10 meetri kõrgused ronimislinnakud, 360⁰ 4D-kino ja teaduskeskus on mõned atraktsioonidest, mis pakuvad ajaveetmisvõimalust nii suurtele kui väikestele.

Avamine on planeeritud sügiseks 2018. 

Paks Margareeta

Paks Margareeta avatakse 2019. aasta kevadel tänapäeva muuseum-külastuskeskusena. Tallinna vanalinna ühe ainulaadseima objekti, Paksu Margareeta hoonetekompleksi potentsiaal olulise maamärgina tuuakse linnapildis selgelt esile ning luuakse peredele koos avastamisrõõmu pakkuv elamuslik merendusajaloo lugusid jutustav ekspositsioon. 

Valmib uus näitusesaal, kus eksponeeritakse 14. sajandi koge vrakk koos rikkaliku esemete leiuga. Üsnagi huvitava lisandina Tallinna vanalinnale plaanitakse taasluua ka linnavärav, kuid seekord mitte suur ja puidust, vaid modernne ja suitsust.

Foto: Paks Margareeta

Virtuaalreaalsuse keskus Tallinnas

Ainulaadses virtuaalreaalsuskeskuses on peredel võimalik end sättida saja aasta tagusesse aega ning nende inimeste mõttemaailma. Praegu ei ole enam võimalik esmakordselt juhtida lennukit või maandada kuumaõhupalli, kuid virtuaalreaalsuses on need kogemused veel võimalikud. 

Keskuses on 15 elamuspunkti, mille abil on võimalik avastada, millised olid kunagi inimeste unistused. 

UUESTI TULEVIKKU – VIRTUAALSE REAALSUSE ELAMUSKESKUS NOBLESSNERI VALUKOJAS from MOTOR on Vimeo.

Tegemist on ühe suurima investeeringuga turismi valdkonda, sõnas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. «Tahame, et ettevõtlus areneks kõikjal Eestis ning nii sise- kui välisturistil oleks põhjust leida tegevust ka pealinnast väljaspool ja seda aasta läbi. See omakorda annab võimaluse areneda ka muul kohalikul ettevõtlusel nagu majutusteenused ja toitlustus».

Tulemus on põnev, sest atraktsioonid moodustavad Eesti kui pereturismi sihtkoha tutvustamiseks eristuva komplekti ja mõjuvad samas ka olemasolevate atraktsioonidele täiendava väärtuse loojatena, rääkis EAS turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso.

«Põltsamaa ja Dirhami atraktsioonid loovad eeldused suurematest keskustest veelgi kaugemale reisida, atraktsioonidega loomisega kaasneb teiste turismiteenuste areng nagu majutus, toitlustus ja teised vaba aja teenused. Kuressaare saab olulise atraktsiooni, mis koostöös olemasolevate spaade pakkumisega aitab hoida aastaringseid töökohti ning loob täiendavat motivatsiooni võtta ette reis Saaremaale ka sügisest kevadeni», selgitas Mutso. 

«Tallinna atraktsioonid laiendavad tavapärast turistide liikumise areaali. Näiteks Tallinna Loomaaed, mis on seni kõige külastatavam atraktsioon Eestis, ületades 2016. aasta 400 000 külastaja piiri, teeb projekti käigus arenguhüppe külastajateekonna kvaliteedis ja külastajale luuakse motivatsiooni tulla ka selliste ilmadega, kus õues viibimine ei ole meeldiv kogemus».

Projektide hindamisel olid muuhulgas olulised märksõnad kavandatav täiendavate väliskülastajate arv, teema eristuvus Eestis ja lähiturgudel pakutavast, tootearendus pereatraktsioonina, pakkudes tegevusi, mis on ilma eelneva broneeringuta saadaval pere eri vanuses liikmetele, klienditeekonna mugavus ja kvaliteet.  Samuti on oluline mõju ettevõtlusele ja hooajalisuse vähendamisele, taotleja finantsvõimekus projekti elluviimiseks ning sisu ja pakkumise uuendamiseks, projekti ettevalmistuse kvaliteet ja riskide maandamise suutlikkus.  

«Toetusega pereatraktsioonidele on tegemist kõige suurema investeeringuga turismi valdkondliku arengu hüvanguks, mille kaudu Eesti realiseerib oma potentsiaali kasvatada külastajate arvu erinevates kliendisegmentides. Lisaks pereturismi arendamisele investeerib Eesti lähiajal veel konverentsiturismi ja Eesti kui mereturismi sihtkoha ehk väikesadamate arengusse. Loodame sel viisil tagada, et eelmisel aastal saavutatud rekordilised turismitulemused jääksid püsima ning looksid eeldused jätkuvale  kasvule. Noored kasvavad peale uute huvidega ja külastajate motiveerimiseks tuleb areneda nii kvaliteedis kui temaatiliselt,» rääkis Mutso.

Kokku plaanivad uued pereatraktsioonid luua Eestis 100 uut töökohta ja meelitada Eestit aasta läbi külastama täiendavalt 270 000 välisturisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles