USAsse reisijaid hakatakse põhjalikumalt läbi otsima

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakontroll
Turvakontroll Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriigid on niigi tuntud oma väga põhjaliku turvakontrolli poolest, kuid nüüd on nad lubanud seda veelgi tugevdada, võttes kasutusele «rohkem intiimset kontakti».

Uus meetod on väiksemates lennujaamades juba kasutusele võetud ning vähehaaval levitatakse seda ka suurematesse keskustesse, vahendas Telegraph Ühendriikide transporditurvalisusameti esindaja sõnu.

«Kui seni said reisijad läbikatsumise, mis ei olnud intensiivne, siis nüüd on kindlasti märgata, et uus läbikatsumine on intensiivsem,» lisas ta. Seni on katsetusi tehtud Denveri rahvusvahelises lennujaamas, kus öeldi töötajatele, et uus meetod on põhjalikum ja see võib tähendada, et ametnikud peavad olema intiimsemas kontaktis kui varem.

Transpordiamet on saanud varem ohtralt kriitikat just seetõttu, et nende ametnikud on liialt hoolsad reisijate läbiotsimisel. Neid on korduvalt süüdistatud ilma põhjuseta intiimpiirkondade käperdamises. Nüüd peavad põhjaliku läbiotsimisega nõustuma vaid need, kes ei soovi läbida spetsiaalseid turvaväravaid, mis valgustavad läbi kogu riietuse.

Reisijal on õigus nõuda, et läbiotsimise teeks samasooline ametnik, privaatruumides ning ka tunnistaja juuresolekul. Üldist ajakulu see reisijatele tekitada ei tohiks, küll peavad turvaväravate läbimisel arvestama pikema perioodiga need, kes soovivad personaalset läbiotsimist, kinnitas ameti esindaja.

Varem keeldusid reisijad kehaskanneri läbimisest, sest selle pilt oli liialt paljastav. Tehnoloogia arenguga aga ei näita kuvatud pilt enam inimeste iga voldikest või terviseprobleemi. Turvakontrollide tugevdamist peeti vajalikuks, kuna audititest selgub, et ametnikud ei suuda endiselt kõiki tuli- ja tavarelvi veel tuvastada ning konfiskeerida.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles