Kui palju on maailmas lennukeid?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennureisjate arv on viimase 12 aastaga suurenenud poole võrra.
Lennureisjate arv on viimase 12 aastaga suurenenud poole võrra. Foto: Ekapat Suwanmanee / Panthermedia / Scanpix

Inimesed on õhu kaudu reisinud vaid pisut üle saja aasta, kuid selle ajaga on suudetud juba kõik taevalaotused täita.

Vaata ükskõik mis ajal pilvitusse taevasse ja sa näed üksteist läbivaid lennukijälgi – see on saanud tavaliseks osaks tänapäevasest, kirjutas Telegraph.

Sel aastal veavad ärilennukid tõenäoliselt ligi nelja miljardit reisijat, mis on peaaegu poole rohkem kui 12 aastat tagasi ja rohkem kui pool maailma populatsioonist. Sellise tõusu tulemusena vajab lennundussektor veelgi rohkem masinaid – rohkem 737, rohkem A320 ja lihtsalt rohkem kõiki lennukeid – nagu neid juba piisavalt poleks.

Palju siis lennukeid on?

See küsimus pole kindlasti lihte. Olenemata sellest, et lennukeid registreeritakse ja tehastel on oma arvepidamine, on siiski igat maailma lennukit üsna raske jälgida. Praeguse seisuga peaks Ascendi analüüsifirma andmetel olema planeedil kokku umbes 23 600 lennukit, see arv sisaldab nii reisijate- kui kaubalennukeid. Kuskil 2500 peaks veel varudes olema.

Üks teine lennunduslehekülg airliners.net pakub aga, et koos äri ja sõjalennukitega on maailmas 39 000 tiivalist ning läbi ajaloo on lennukeid kokku olnud 150 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles