Reisieelarvet planeerides hinda kõiki kulusid

, Bigbank turunduse projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisiplaane tehes on lennupiletid küll üks suuremaid väljaminekuid, kuid kulusid lisandub teisigi.
Reisiplaane tehes on lennupiletid küll üks suuremaid väljaminekuid, kuid kulusid lisandub teisigi. Foto: Pexels

Pime ja külm talv tekitab enamikus meist soovi põgeneda sooja päikese kätte. Lisaks sellele tuletavad vajadust puhata meelde tööandjad, kes paluvad aasta algul märkida kalendrisse eelseisvad puhkused. Paljud hakkavad siis aktiivsemalt reisiplaane tegema.

Iga reisiga kaasnevad aga väljaminekud. Et kauaoodatud puhkus oleks muretu ja koju tagasi jõudes ei haigutaks rahakotis tühjus, tasub reisiga seonduvaid kulusid võimalikult täpselt hinnata. Teisisõnu tuleks koostada täpne reisieelarve, mis sisaldab enamat kui transpordile ja majutusele tehtavaid kulutusi. See kõik nõuab kodutööd.

Lennupiletid ja majutus

Enamik meist ei saa reageerida viimase hetke pakkumistele, kus täna müügil olevad odavad piletid tuleb kohe välja osta ja juba paari päeva pärast lennukile astuda. Kui on aga kindel soov minna paari kuu või poole aasta pärast reisima, tuleks hakata varakult jälgima eelkõige lennupiletite pakkumisi. Lennufirmad teevad suhteliselt tihti kampaaniaid, kus hinnad võivad tavapärasest isegi mitu korda erineda. Isegi kui reis toimub poole aasta pärast, tuleb piletid kohe välja osta.

Lennupiletite otsimisel on palju lennufirmade pakkumisi vahendavatest portaalidest. Näiteks momondo.com-is tuleb otsingusse panna vaid soovitud sihtkoht ja reisi aeg ning juba pakub portaal eri lennufirmade hetkehindu. Teine analoogne teenus kannab nime Skyscanner.

Uuringufirmad on püüdnud selgusele saada, kui pikalt oleks kõige optimaalsem lennupileteid ette osta. Ise aktiivselt lennupileteid otsinud inimene teab, et hinnad muutuvad pidevalt ja täna pakutav hind ei pruugi homme enam saadaval olla. Hiljutisest Expedia ja Airlines Reporting Corporationi uuringust selgus, et parim aeg on osta pileteid 21 päeva ette ja ost sooritada pühapäeval. Kõige ebasoodsam nädalapäev piletite ostmiseks on reede. Seda mõjutavad nimelt ärireisijad, kes uueks nädalaks pileteid broneerivad. Uuringu tarvis analüüsiti miljardeid müüdud pileteid perioodil 1. jaanuar 2016 kuni 24. oktoober 2016.

Võrreldes lennupiletitega on majutuse hinnad püsivamad ja sõltuvad pigem hooajast. Ka siin tasuks uurida portaale, millest kuulsaim on kindlasti Booking.com. Põhimõttelt sama on ka Hotels.com. Üha populaarsem on majutuse leidmine läbi Airbnb.com, mis võimaldab rentida korterit või üksikut tuba. Sõltumata teenusest, mida kasutada, tuleks välja selgitada, mida hind sisaldab ja millised kulud võivad lisanduda. Näiteks on mõnes piirkonnas kuurordimaks. Samuti võib lisanduda tasu koristamise eest.

Autoga reisides on vaja veenduda parkimistingimustes ja -tasudes. Samuti leidub maailmas linnasid, kuhu sissesõit on tasuline.

Kohalik transport ja vaatamisväärsused

Enne sihtriiki jõudmist tasub läbi mõelda ka liiklemise sihtkohas. Sarnast luksust nagu Tallinnas, kus lennujaam on sisuliselt kesklinnas, kohtab maailmas harva. Näiteks rongisõit Arlanda lennujaamast Stockholmi kesklinna maksab kahele inimesele ligi 37 eurot. Ostes pileti aga 30 päeva ette, saab selle 30 protsenti soodsamalt.

Pikemale reisile minnes tasub tõsiselt kaaluda auto rentimist, seda eriti USA-s, kus autorent on suhteliselt soodne ja ühistranspordivõrk sugugi mitte nii hästi arenenud kui Euroopas.

Autot rentides tuleb aga väga suurt tähelepanu pöörata renditingimustele – mida hind sisaldab ja mida mitte. Kõik väikese kirjaga tekstid tasub tähelepanelikult läbi lugeda ja vajadusel suhelda klienditeenindusega veendumaks, et mõistate tingimusi ühte moodi. Lisaks tasub endale selgeks teha kindlustusvõimalused, mida autoga kaasa pakutakse. Plaanides auto rentimist, tasuks reisimarsruut üle vaadata ja kontrollida, kas ööbimiskohtades on olemas tasuta parkimine või peab arvestama lisakuluga.

Autot pole aga mõtet rentida, kui plaanis on pikem nädalavahetus mõnes Euroopa linnas. Siinpool ookeani toimib ühistranspordivõrk tavaliselt väga hästi. Piletite ostmine on lihtne ja pakutakse mitut sõitu sisaldavaid pileteid. Ühistranspordiga kaasneb ka lisaboonus – kohtad rohkelt kohalikke. Ühistranspordile kuluv summa on tänu internetis leiduvale infole võimalik reisieelarvesse planeerida juba enne reisile asumist.

Sama kehtib muuseumite ja muude vaatamisväärsuste piletitega – ka selle kohta on võimalik leida veebist infot, heaks abimeheks on näiteks TripAdvisor. Iga pakutavat paketti ei maksa osta, kuid portaal annab hea ülevaate, kui palju piletid maksavad ja kas ette ostes on võimalik saada neid soodsamalt. Teinekord pääseb varakult ostetud piletitega ka järjekorras seismisest – väärtus seegi.

Kui kõik kulud kokku loetud ja reisi kogumaksumusest on tekkinud hea ülevaade, siis Bigbanki tootevalikust on võimalik leida lahendus oma reisi finantseerimiseks, mille kohta leiad lisainfot siit.

Kommentaar:

Reisieelarve kirjapanek on väga oluline osa reisi planeerimisel

Merike Hallik, CWT Estonia tegevjuht

Väga tavaline on see, et reisi otsimine algab kampaaniast. Pakkumisel on hea hind ja tekibki kiire otsus reisile minna. Kiirelt tehtud otsus on mõnelegi reisijale  lõppenud aga piletite annulleerimisega. Teadmata sihtkoha hinnataset on plaanitu muutunud ootamatult kalliks.

Kui reisi ei planeerita just sugulastele küllasõiduks, tuleb arvestada, et kohapealseid  kulutusi tuleb omajagu. Alustama peaks majutusega – see on tavaliselt kõige suurem kohapealne kulu. Inimesed kasutavad seda ju tervelt kolmandiku reisiajast. Väide, et «kasutan hotelli ainult magamiseks» ei pea tavaliselt paika ja kehv majutus rikub puhkuse.

Samuti peab arvestama kohaliku transpordi kuludega (rong, metroo, takso, buss, lennud jne). Selle eelarvestamiseks saab kasutada otsinguid internetis. Autorendi puhul tuleb lisaks rendihinnale arvestada ka kulutusi kütusele, parkimistele, tasulistele teedele jne. Kui majutus on ostetud ilma söögikordadeta, siis tuleb ka siin kulutusi juurde.

Ka ekskursioonid, kultuurisündmused ja vaatamisväärsused võivad olla arvestatav lisakulu.

Tark on see, kes otsib juba enne reisi välja info, kuidas võimalikult odavalt läbi saada ja samas võimalikult palju huvitavat näha.

Ära ei maksa unustada ka ostlemisega seotud kulusid. Suveniiridena hinnatud seinataldrikud ja magnetid maksavad eri riikides paarist eurost kuni paarikümneni. Päris arvestatav kulu, kui vaja tuua rohkem kui üks!

Kulusid võib tulla juurdegi – reisikindlustus, viisa, võimalikud kohalikud maksud (kuurordid, riigist lahkumine jne.).

Et teada, palju reis maksma läheb, oleks tark just need märksõnad ja summad paberile panna, sest ainult nii selgub 90% tõde reisi maksumusest. Tavaliselt lisandub veel 10% kuludest – asjadele, mida me enne reisi isegi ette ei oska näha.

Milliste kuludega tasub reisiplaneerimisel arvestada, vaata lähemalt infograafikust, kus oleme toonud välja kulutused, mis kaasnevad pika nädalavahetusega Barcelonas.

Bigbank AS on finantsteenuseid pakkuv ettevõte. Enne lepingu sõlmimist tutvuge hoolikalt teenuse tingimustega ja vajadusel konsulteerige asjatundjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles