Koht, kus päikesetõusu vaatamise eest raha küsitakse

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Havail peab päikesetõusu vaatamise eest raha maksma.
Havail peab päikesetõusu vaatamise eest raha maksma. Foto: SCANPIX

Need päevad on läinud, kui Hawaiil sai päikesetõusuks mäkke ronida, et siis vaadet nautida. Nüüdsest peavad külastajad, kui nad tahavad uue päeva algust kõrgustes nautida, mäele mineku eelnevalt broneerima.

Maui Haleakala rahvuspargi esindajad on võtnud ette julge sammu, luues pargi kõrgeimale mäele pääsemiseks süsteemi, kirjutas The Telegraph. Seda kõike selleks, et vältida ülerahvastatust ning õnnetusi.

Haleakala, mis tõlkes tähendab päikesemaja, on tuntud kaunite vaadete poolest, eriti hommikuti, kui päike tõuseb merest lähedal asuva vulkaanikraatri kohale. Kaunis paik on aga iseenda edu ohver, sest pargi esindajate sõnul põhjustab koha populaarsus liiklusummikuid, taimede hävinemist ja suurendab õnnetuste hulka.

Selleks, et inimeste hulka kontrollida, on pargipidajatel süsteem: kõik, kes plaanivad mäkke ronida kella kolme ja seitsme vahel hommikul, peavad auto kohta tasuma 1,4 eurot reserveerimistasu ja seda lisaks sisenemistasule, mis on 18,6 eurot.

Pargi esindajate sõnul proovivad külalised oma kogemust kõikvõimalikul viisil sotsiaalmeedias jagada, selle asemel, et rahulikult istuda ja vaadet nautida, selline käitumine teeb aga pargi veelgi populaarsemaks.

«Kui sa üles lähed, siis näed, et pool kuni kolmveerand inimestest, kes on tulnud päikesetõusu vaatama, teeb samal ajal pilte või videoid, mida saaks kohe sõpradega jagada,» ütles pargi inspektor Natalie Gates Associated Pressile.

Kuigi päikesetõusu ajaks tuleb kohale vaid 16 protsenti kogu päeva külastajatest, siis varahommikused kiirabi väljakutsed moodustavad peaaegu poole. «Seal on pime ja kivine ning inimesed tahavad rahvamassidest eemale saada ja nii nad tihti komistavadki,» lisas Gates.

Broneeringut on võimalik teha kuni kaks kuud ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles