Toitumisega on võimalik lennuväsimust peletada

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võileivad
Võileivad Foto: SCANPIX

Kui lendad kaugele, kipub lennuväsimus alati kimbutama, ja nii jääb nii mõnigi elamus täismahus saamata, sest uni on lihtsalt nii suur.

Lennuväsimus tekib siis, kui meie keha kell erineb reaalsest kellast. Sümptomiteks on sageli väsimus, uinumisraskused, keskendumisraskused, seedehäired ja halb tuju. Lennuväsimuse peletamiseks on hulk nippe, kuid üsna meeldiv on seda tõrjuda hoopis toiduga, vahendab Travel and Leisure.

Pea kinni söögiaegadest

Söögiaegadest kinnipidamine aitab keha ära petta. Kui hakkad juba lennukisse istudes järgima sihtriigi kellaajast lähtuvalt söögiaegasid, siis harjub keha ajaga kiiremini. Lisaks tasuks vahele jätta kutsuv alkoholipits, seest see võib keha rahustamise asemel hoopis stimuleerida.

Kui lennukis peaks sööki serveeritama ajal, mil sihtkohas inimesed alles magavad, võid pardameeskonda alati paluda, et nad paneksid sulle ühe kandiku kõrvale. Siis saad seda süüa ajal, mis on sulle sobilik.

Planeeri

Kindlasti tuleks enne pikale lennule suundumist süüa korralikult ning juua ka ohtralt vett, sest igasugune ainete puudus kehas tekitab veelgi hullema reisiväsimuse.

Võta probiootikume

Nende võtmist tuleks alustada juba kaks nädalat enne reisi ning jätkata võtmist terve reisi vältel. Probiootikumid aitavad immuunsussüsteemi tugevdada ja vähendavad haigeks jäämise võimalust. Kui tablette võtta ei soovi, siis saab probiootikume ka kimchi'st ehk hapendatud juurviljadest, jogurtist ja keefirist.

Väldi kofeiini

Lennu ajal ei tohiks tarbida kofeiini, vaid rõhuda tuleks pigem veele. Lennukis on õhk väga kuiv, mistõttu on vee joomine äärmiselt oluline, et vältida vedelikupuudusest tulenevat väsimust, peavalu ja peapööritust. Iga lennutunni jooksul tuleks ära juua vähemalt üks tops vett.

Kui oled sihtkohta jõudnud, on mõistlik minna ujuma või vanni, sest enese vette kastmine aitab samuti vedelikupuudusega võidelda.

Söö suupisteid

Lendamine on teinekord üsna ettearvamatu, lennud võivad hilineda või sootuks ära jääda, mistõttu ei pruugi sa oma toidukorda kätte saada nii kiiresti kui soovisid. Seetõttu on oluline, et kotis oleks alati veidike suupisteid. Esimesest näljast üle saada ja veresuhkrut üleval hoida aitavad hästi pähklid, puuviljad ja juust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles