Seitse kõige veidramat delikatessi

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljastatud munad ja ära söödud munade koored
Viljastatud munad ja ära söödud munade koored Foto: KEITH BEDFORD/REUTERS/Scanpix

Reisides proovitakse alati kohalike maiuspalasid, kuid ilmselt on nii mõnigi seikleja nõus nendest delikatessidest loobuma.

Kuigi maitsemeel on erinev ja mõnikord on vahva proovida ekstreemsusi, siis siin on ilmselt nimekiri, kust leiab mõne delikatessi, mida parema meelega kunagi ei prooviks, vahendab Independent.

Neitsipoisi munad, Hiina

Täiesti tavalised kanamunad leotatakse, keedetakse ja soolatakse noore poisi uriinis ning seejärel süüakse neid kevadise delikatessina. Peamiselt maiustavad selle hõrgu roa kallal Dongyangi elanikud Hiinas. Hind on sellel küll krõbedam kui tavalisel munal, kuid siiski jääb see ka tavainimesele kätte saadavaks. Uriin kogutakse vabatahtlikelt koolipoistelt.

Härjamunad, Kanada

Ühtlasi tuntakse neid ka preeriaaustrite nime all. Lisaks härjamunadele meeldib kohalikele fritüürida ka sea- ja lambamune. Traditsiooniliselt on see roog leidnud tee toidulauale karjakasvatusaladel, kuid seda leiab ka Ameerika Ühendriikidest, Argentinast ja Hispaaniast.

Praetud tarantlid, Kambodža

Tarantlid on kambodžalastele üsna tavapäraseks roaks, mistõttu võib seda delikatessi leida nii väikestest tänavaputkadest kui ka restoranidest. Üllatavalt ei olegi nad väga maitseküllased, kuid see eest on väga krõmpsuvad. Kui kohe tarantlite kallale asuda ei soovi, võib kõigepealt kätt proovida sipelgate või ritsikatega, mida samuti Kambodžas pakutakse.

Fugu ehk kerakala, Jaapan

Jaapani kokad peavad läbima kolm aastat õpinguid enne, kui nad võivad seda keerulist rooga valmistada. Fugu on peamiselt tuntud oma tetrodotoksiini sisalduse poolest, mis tuleb eemaldada ilma, et see kalalihaga kokku puutuks. Isegi väike kogus seda ainet võib tekitada inimestes eufooriat. Suurem kogus võib aga halvata või tappa. Fugu sahsimit peetakse Jaapanis absoluutseks delikatessiks. Kõige maitsvam ja kallim osa kalast on selle maks, üllataval kombel on see ka kõige mürgisem.

Käärinud hai, Island

Islandil on tegu ilmselge delikatessiga. Selleks, et seda rooga saaks maitsta, peab kala viis kuud seisma. Selle aja jooksul säilib küll kala maitse, kuid juurde tuleb ka ammoniaagi lõhn. Seda rooga süüakse talvise pööripäeva aegu, kui teiseks hõrgutiseks on keedetud lambapea.

Viljastatud muna, Filipiinid

Selle delikatessi valmistamisel kasutatakse vaid viljastatud linnumunasid. Embrüol lastakse munas enne küpsetamist kasvada kaks nädalat. Kui embrüo on juba veidike arenenud, muna keedetakse ning süüakse seejärel tervenisti ära koos väikese tibuga. Tavaliselt kasutatakse selleks pardimune. Seda rooga hinnatakse kõrge valgutaseme poolest.

Sipelgavastsed, Mehhiko

Sipelgavastseid on Kesk-Mehhikos söödud juba asteekide ajast alates. Kohalikud koguvad väikesed vastsed kokku eri taimedelt ja kaktuselt. Seda maiust saab süüa aga vaid veebruarist maini. Pärast korjamist vastsed keedetakse ning sageli serveeritakse need taco'de vahel. Mehhiko kaaviari nime all tuntud sipelgavastsed maitsevad veidi pähklitega sarnaselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles