Turistid ohustavad Lõuna-Euroopa suurimat järve (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skadari järv
Skadari järv Foto: SCANPIX

Montenegro Skadari rahvuspargis plaanitakse 2019. aastal avada luksuskuurort, mis on esimene omataoline projekt Euroopa selles piirkonnas.

Keskkonnakaitsjad on aga veendunud, et plaanitud arendus on ohuks rahvuspargi ökosüsteemile ning seal elutsevatele liikidele. Siiski on töö 75 miljoni eurose projekti kallal juba alanud, vahendab Lonely Planet.

Luksuskuurorti ehitatakse hotell, luksuslikud villad basseinidega, restoranid, sadam, kaubandus- ja meelelahutuskeskus. Tulevane kuurort asub Crnojevica jõe suudmes ja Skadari järve ääres. Skadari järv on ühtlasi suurim magevee järv Balkanil.

Järvele anti rahvuspargi staatus juba 1983. aastal ning see on kuulus oma liikide mitmekesisuse poolest. Seal elab 281 linnuliiki, 50 loomaliiki, 48 kalaliiki. Oluliseks peatuspaigaks on see ka veelindudele ning eriti tuntakse muret ohustatud liigi, Dalmaatsia pelikanide, pärast.

Kohalikud keskkonnakaitsega tegelevad mittetulundusühingud on veendunud, et suured turistimassid seavad ohtu pargis toimiva ökosüsteemi. Nad on luksuskuurordi ehitamise vastu algatanud ka petitsiooni, kuid riigi turismi ja jätkusuutliku arengu ministeerium on aga arvamusel, et kuurort ei avalda sealsele loodusele erilist mõju.

Ministeerium tugineb oma arvamuses enne projekti kinnitamist läbi viidud uuringutele, mis viitasid sellele, et turismimassid kohalikku ökosüsteemi ei ohusta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles