Kombed, millest peaksid reisides loobuma

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallistus.
Kallistus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Reisides põrkume erinevate kultuuridega ja selleks, et kohtumine kiiresti katastroofiliseks ei muutuks, tuleks end kurssi viia sihtriigis kehtivate normidega.

Ilmselt on enamik reisijad teadlikud, et Dubais ei tohiks keset tänavat kaaslast musitama hakata või Tais munka puudutada, kuid ometi on veel palju, millega ka kogenud reisisellid tuttavad ei ole, vahendab Daily Mail.

Malaysia - seal peetakse kõige pühamaks kehaosaks pead, mistõttu ei tohiks teise inimese pead kunagi puutuda või midagi üle teiste pea tõsta. Lisaks tuleks loobuda nimetissõrmega osutamisest, kui on soov millelegi näidata, tuleks selleks kasutada pöialt. Oluline on muidugi meeles pidada, et Malaysias elab veel ka hiinlasi ja indialasi, mistõttu tuleb tähelepanu pöörata ka nende kultuuridest tulenevatele erisustele.

India - Indias elab mitmeid etnilisigruppe ja religioonide järgijaid, mistõttu võib olla sinna sisse sulandumine üsna keerukas. Üldiselt tuleks loobuda tänaval suudlemisest, sest mõnes piirkonnas võid selletõttu lõpetada vanglas. Kindlasti ei tohiks midagi tähtsat puudutada ka jalgadega. Raamatule, lipule või jumaluse pildile astumine võib tuua kaasa väga tõsiseid tagajärgi.

Indoneesia - kindlasti ei tohiks turistid solvuda, kui nende kätlemis- või kallistamissoov tagasi lükatakse. Indoneesialastele ei meeldi, kui neid katsutakse. Ilmselt kõige suurem kontakt, mida tuttava või sõbraga kunagi saad, on kätlemine või plaksu löömine. Kallistused on lubatud vaid siis, kui olete väga lähedased. Indoneesias tuleks ära õppida ka vaid parema käega hakkama saamise. Kui oled harjunud kätega rääkimise ajal vehkima tuleks seal vasak käsi kindlasti mängust välja jätta. Samuti ei tohi vasakut kätt kasutada ka näiteks maksete tegemisel. Kui juhtud olema vasakukäeline ja ei suuda parema käega kuidagi hakkama saada, peaksid vasakut kätt kasutades kohalike ees ka vabandama.

Dubai - Igasugune avalik armastuse avaldus ei ole Dubais lubatud, isegi kui oled oma kaaslasega abielus. Kui reisid oma abikaasaga võid tänaval küll käest kinni hoida, kuid silitamine, paitamine või musitamine ei ole sobilik. Lisaks ei tohiks mehed ka naistele tänaval niisama läheneda ja juttu alustada. Turistid ei tohiks ka suvalistest inimestest, eriti naistest koos lastega, ilma nende loata pilti teha.

Jaapan - Jaapani kultuuri alustalaks on tugev etiketitunnetus ja austus, mida välismaalastel võib sageli olla raske mõista. Ühistranspordis ei tohiks kunagi valju häälega rääkida ning restoranides peaks koka menüüd austama. Seega, kui soovid mõne komponendi oma toidus asendada, peetakse seda tavaliselt ebaviisakaks.

Itaalia - itaallased on tuntud oma hea toidu- ja kohvivalmistamisoskuse poolest, mistõttu ajavad neid endast välja turistid, kes soovivad pitsa peale kana või tahavad juua cappuccinot pärast hommikusööki. Itaallased joovad cappuccinot ainult hommikusöögi ajal ja peavad seda äärmiselt veidraks, kui keegi peaks seda hilisemal kellaajal tellima. Ülejäänud päeva jooksul tuleks hoopis juua espressot. Kindlasti ei tohiks ka pastat noaga lõigata, kui see on liiga pikk, keri see lihtsalt ümber kahvli. Õiget itaallased ei kasuta selleks isegi lusika abi.

Peruu - peruulased on väga uhked oma rahvusköögi üle, mistõttu ei tohiks kindlasti kritiseerida ühtegi seal pakutud toitu. Toit on see, mis kõiki peruulasi ühendab ning nad kaitsevad seda kiivalt.

Hiina - kui keegi pakub, et võib sinu õhtusöögi kinni maksta, siis vaidle kindlasti kõvasti vastu. Ilmselt maksab pakkuja lõpuks ikka arve, kuid suuremat sorti vaidlemine on sealse kultuuri osa ja kui see vahele jätta, peetakse seda ebaviisakaks.

Saksamaa - sakslased on tegelikult palju vabameelsemad, kui ehk stereotüüpsest lahterdusest võib paista. Siiski olid nad kõik nõus, et sakslased on äärmiselt täpsed ning neil kõigil on vaja oma personaalset ruumi. Võõraid inimesi ei tohiks ka jõllitada, nii jätad endast kas vaimse puudega või harimatu inimese mulje. Kui tahad endale uusi sõpru, siis ei tasu neile lihtsalt juurde astuda, ka nii peetakse sind veidraks. Kõige olulisem on aga meeles pidada, et Saksamaal olles ei tohiks teha natsitervitust. Seda peetakse äärmiselt ebaviisakaks ja solvavaks ning turiste on selle eest isegi trellide taha pistetud.

Bulgaaria - lisaks Bulgaariale, tuleks ka Kreekas, Iraanis ja Türgis vältida peaviibetega küsimustele vastamast. Kui enamikes riikides tähendab noogutus jaatust ning raputus eitust, siis nendes riikides käib see vastupidi, mistõttu oleks kindlam end sõnadega väljendada.

Ameerika Ühendriikide lõunaosa - USA on niivõrd suur maa, et üldistusi selle kohta on pea võimatu teha. Ühtlasi elab seal nii palju erinevaid inimesi, kes kõik peavad enda jaoks tähtsaks erinevaid aspekte. Küll aga on kindel, et lõunaosas tuleks vanemate inimestega rääkides alati jääda äärmiselt viisakaks, kasutades väljendeid nagu «yes sir/no sir» või «yes ma'am/no ma'am».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles