Veidraid aastavahetuse traditsioone mujalt maailmast

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollased uusaasta aluspüksid Ladina-Ameerikas.
Kollased uusaasta aluspüksid Ladina-Ameerikas. Foto: colombia.co

Kui eestlased istuvad 31. detsembril sõprade või perega laua äärde, söövad veel üsna jõulumekiga toitu ning heal juhul õnnestub mõnel tinagi valada, siis laias maailmas leidub üsna veidraid traditsioone ja kombeid, mida aastavahetusel kindlasti järgima peab. 

Toit on kõikjal pidustustes tähtsal kohal, kuid eri paigus käiakse sellega ümber eri moodi. Näiteks šveitslased peavad vähemalt ühe lusikatäie jäätist põrandale viskama, et tulevaks aastaks hea õnn garanteerida. Valgevenelased aga ennustavad toiduga tulevikku. Kõik vallalised naised koguvad selleks puhuks enda ette hunniku maisiterasid, korraga asub võistlustulle kolm naist. Noorikute läheduses lastakse vabaks üks kukk ning kelle hunnikust kukk kõigepealt sööma asub, see tuleval aastal ka esimesena abiellub.

Ka El Salvadori elanikele meeldib toiduga mängida. Nad löövad keskööl klaasi lahti toore muna ning jätavad selle aknale seisma. Kuju, mis muna hommikuks on võtnud, ennustab muna omanikule ka järgmise aasta õnne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles