Prantsusmaal avatakse iidne koobas turistidele

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lascaux koopamaalingud, mis on 18 000 aastat vanad, avastati 1940. aastal ning pikka aega ei ole saanud ükski turist neid imetleda.

Neljapäeval avatakse külastajatele Lascaux koobaste identsed koopiad, kus külastajad saavad iidsete maalingute keskel ringi jalutada ning neid imetleda, vahendab Travel and Leisure.

Koopamaalingutel on näha veiseid, kitsesid ja teisi suuri loomi, kes tol ajal seal piirkonnas elasid. Kunstikriitikud on Lascaux maalingud ammu esile tõstnud nende komplekssuse ja liikumise kujutamise poolest, rõhutades, et neid peab hoidma kui suuri kunstiteoseid.

Lascaux koopaid, mis on UNESCO kaitse all juba 1979. aastast, kutsutakse sageli ka eelajalooliseks Sixtuse kabeliks. Varem said turistid koopaid rahumeeli külastada, kuid arheoloogid ja ajaloolased leidsid, et see kogus süsihappegaasi, mis inimesed välja hingavad, kahjustavad oluliselt maalinguid, mistõttu sinna enam 1963. aastast igaüht ei lübata.

Olemas on ka kaks varasemat koopiat, kuid kumbki neist ei ole täiuslik ega sama suur. Nüüd avatava koopia ehitamiseks kulus neli aastat ning selle kallal nägi vaeva 30 pealine meeskond. Projekti kogumaksumuseks kujunes 66 miljonit eurot.

Koopad avastati 1940. aastal kui grupp kohalikke poisse mängisid seal kandis oma koeraga. Koer nuuskis välja koopa sissepääsu ning poisid tegid sinna augu ning läksid lampidega aaret otsima. Grupist poistest on elus veel vaid üks, 89-aastane Simon Coencas, kes nädalavahetusel osales ka aukülalisena eriüritusel.

«Me tahtsime aaret leida. Me ka leidsime selle, kuid mitte sellise, mida me ootasime,» ütles Coencas. 

Lascaux koobaste koopiate avatseremoonial osales ka Prantsusmaa president Francois Hollande ning kultuuriminister Audrey Azoulay

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles