Stockholmis avatakse müüte murdev viikingimuuseum (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingid
Viikingid Foto: SCANPIX

Stockholmis avatakse viikingite muuseum, mis murrab mitu müüti ja stereotüüpi, mida seni oleme endale viikingitega seoses loonud.

Näituse loojad on kindlad, et muuseum saab omamoodi müüdimurdjaks merd seilavate viikingite kohta, kes sildusid nii mõneski Euroopa sadamas 8.-11. sajandil,  vahendab Lonely Planet.

Selgub, et rahva arusaam viikingitest kui sarvedega kiivreid kandvast verejanulisest laevameeskonnast on tegelikult vale ega kuva neist õiget pilti. «Viikingid on ilmselt kõige rohkem valesti kuvatud tegelased meie ajaloos,» ütles Rootsi ajaloolane Dick Harrison.

Viikingite veristest võitlustest on räägitud sajandeid ning neid lugusid on põlvest põlve edasi antud, kuid tegelikult kõik, mida turistid neist seilajatest kuulevad, on vale, lisas Harrison. Ühtlasi on Harrison see, kes vastutab uue muuseumi tõepärasuse eest. Uues muuseumis saab tutvuda tegelike ja kaasahaaravate lugudega viikingite ajaloost.

Muuseumis avataval näitusel on ajaloolised faktid kombineeritud uute akadeemiliste uurimistööde leidudega viikingite minevikust. Kõiki fakte esitatakse lõbusal ja interaktiivsel viisil. Vikingalivi muuseumist leiab illusioone, fantaasiat ja põnevaid lugusid. 

Näituse keskseteks tegelasteks on Harald ja tema naine Ragnfrid, kes üritavad hakkama saada saabuva kevade raskustega, kus toidumoon on otsakorral ja vaelased ähvardavad rünnata. 

Teekond saab alguse Frötuna talust, kus varesed kraaksuvad tumedast tulevikust, ohust idas ja eesootavates seiklustest, kuhu Harald pea ees peab sukelduma, et päästa oma talu ja perekonna au.

Vikingalivi muuseum avatakse järgmise aasta aprillis Djurgardeni saarel. Tema naabriteks on Stockholmi suurimad vaatamisväärsused nagu Nordic muuseum, Vasa muuseum ja Skanseni muuseum. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles