Esimene ja ainus troopikaaed, mis on UNESCO kaitse all

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orhidee Singapuri troopikaaias
Orhidee Singapuri troopikaaias Foto: SCANPIX

Esimene ja ainus troopikaaed, mis on UNESCO kaitse all.

74 hektari suurust troopilist aeda peetakse niinimetatud aedlinna Singapuri tunnuseks. Aeda külastavad igal aastal 4,4 miljonit turisti, mis on märkimisväärne hulk, kui arvestada, et Singapuris elab vaid 5,5 miljonit inimest, vahendab CNN.

Troopikaaed on oma kodulinnast mitmeid kordi vanem ning selle ajalugu ulatub briti koloniaalajani välja. Aiale pandi algus Briti Ida-India kompanii aegadel ning sellest perioodist on aeda jäänud ka mitmeid ajaloolisi hooneid.

Siin asus kunagi ka Singapuri esimene loomaaed, veel kuni 1905. aastani leidus seal lisaks troopilistele taimedele ka känguruid, orangutane ja ninasarvikuid. Teise maailmasõja ajal ja Jaapani võimu all olles saatis aeda hiilgus, sest jaapanlased saatsid enda sõjavangid aia eest hoolitsema.

Singapuri troopikaaed on mänginud võtmerolli ka botaanika ajaloos, sest siit on pärit hinnanguliselt 70 protsenti maailma kummipuudest. Siit sai alguse ka kummi tootmine, mis omakorda pani aluse Aasia industrialiseerimisele.

Lisaks on aed tänapäevani üheks peamiseks orhideede kasvatamise paigaks. Troopikaaias kasvab üle 450 liigi orhideesid, millest mitmed on looduses väljasuremise ohus.

Troopiline aed võeti UNESCO nimistusse 2015. aastal. Botaanikaaedadest on ainsana nimistus veel Kuninglik Botaanikaaed Inglismaal ja Padua aiad Itaalias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles