Surnumeri on suremas

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnumeri ja eemal asuv kuurort
Surnumeri ja eemal asuv kuurort Foto: SCANPIX

Iga aastaga kahaneb Surnumere suurus märgatavalt ning peamiseks süüdlaseks selles on taaskord inimesed.

Surnumeri asub 429 meetrit allpool merepinda, Jordaania ja Iisraeli piiril. Pikkuseks on omapärasel merel 50 ning laiuseks 15 kilomeetrit. Tegemist on ühe veidra loodusime ning soolasema veekoguga maailmas, vahendab news.com.au.

Viimasel ajal on meri aga igal aastal kahanenud terve meetri võrra. Usutakse, et Surnumerel  on tervendavad võimed ning, et elle vesi ravib erinevaid naha-, südame- ja kopsuhaiguseid. Seetõttu on inimesed sealt pidevalt ka vett ja muda võtnud, et teha erinevaid kosmeetikatooteid või ravimeid.

EcoPeace Middle East keskkonnagrupi sõnul hävitavad järjest loodavad hotellid ja spaakompleksid ning pidev mineraalide ja vee kasutamine lõpuks Surnumere. Lisaks suunati ümber ka Jordaania jõest tulev vool, mis tähendab, et enam ei tule Surnumerre enam pidevalt vett juurde.

«Tammide, reservuaaride ja torustike ehitamine on tugevalt vee juurdevoolu pidurdanud. Kuigi suurt osa sellest veest kasutavad iisraellased, jordaanlased ja palestiinlased, siis enamik läheb siiski doteeritud ja ebaefektiivse põllumajanduse käsutusse,» rääkis EcoPeace esindaja.

Sajandi algusest on Surnumere veetase langenud rohkem kui 25 meetrit; samal ajal alustati seal kandis ka piirkonna arendusega. Mere lähedalt on avastatud ka umbes 2000 kurisut , mistõttu  voolab pinnavesi maa alla.

Järjest kasvavad plaanid ehitada juurde hotelle, veeparke ja kaubanduskeskuseid, lisab sealsele looduskeskkonnale veelgi survet. Lisaks on oodata, et kasvab ka reovee hulk, mis voolab Surnumerre. EcoPeace võitleb ka selle eest, et piirata turistide Surnumere külastamist.

Nii Jordaania kui ka Iisraeli valitsus on astunud juba samme, et Surnumerd päästa. Muuhulgas plaanitakse taas suurendada vee juurdevoolu.

Surnumeri on saanud oma nime kõrge soolataseme tõttu, mis ei lase ühelgi elusorganismil seal end sisse seada. Vesi on niivõrd soolane, et vee peal püsimine on äärmiselt lihtne. Kokku on seal kümme korda rohkem soolasid, kui ookeanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles