Leitud luukere võib lahendada Earharti müsteeriumi (2)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart 1937. aasta mai kuus.
Amelia Earhart 1937. aasta mai kuus. Foto: SCANPIX

1940. aastal leiti Vaikse ookeani pisikeselt saarelt luukere ning nüüd arvatakse, et see võis kuuluda kuulsale Amelia Earhartile.

Amelia Earhart oli esimene naine, kes lendas üksi üle Atlandi ookeani. Ta üritas ka lennata ümber maailma, kuid tema lennuk kadus jäljetult 2. juulil 1937. aastal, vahendab Lonely Planet.

Mõni aasta hiljem leiti Kiribati ühelt atollilt Nikumarorolt osaline luukere, mida asusid nüüd uurima lennuõnnetuste ajaloolased. Nende hinnangul on jäänustel märkimisväärne sarnasus naispiloodiga. Selle avastuse tõttu arvatakse nüüd, et Earhart ei saanudki lennuõnnetuses surma, vaid maandus saarekesel ning suri seal.

Kuulus naispiloot oli koos kaaspiloodi Frederick J. Noonaniga teel ümber maailma, kui nende lennuk kadus jäljetult Howlandi saare lähistel. Ajaloolaste sõnul ei saanud lennuk alla kukkuda, sest Earhart saatis välja hädakutsungeid 2.-6. juulini, mida oli kuulda nii Floridas, Texases kui Melbourne'is. Hädakutsungeid saab välja saata aga ainult siis, kui lennuki mootorid töötavad, mistõttu pidi Earhart turvaliselt kusagil maanduma.

Skelett leiti 643 kilomeetrit Howlandi saarest lõunas, kuid toona arvati, et tegu on meessoost isiku jäänustega, ent modernse tehnoloogia abil tehti kindlaks, et luud kuulusid hoopis naisele, kes oli Earhartiga sama pikk ning sarnast päritolu.

Antropoloog Richard Jantz leidis skeletti uurides, et selle küünarvarred on palju suuremad kui keskmisel naisel. Seepeale otsiti välja pildid, kus Earharti käed olid nähtaval. Hiljuti avaldatud raportist selgus, et teadlastel õnnestus arvutada välja naise käe mõõtmed ning need olid peaaegu samasugused nagu skeletil. Nad tunnistasid, et see ei ole lõplik tõestus, kuid suur samm müsteeriumi lahendamise poole. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles