Kas turist on teretulnud? Kuninga surm pani Tai turismitööstuse surve alla (1)

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas ööklubid pannakse kinni ja rannapeod jäävad ära? Kas alkohol keelatakse ja bikiinid tuleb kappi jätta? Tai kuninga surma järel sajab riigi turismitööstusele küsimusi, millele veel selget vastust pole.

Enamiku tailaste jaoks oli kuningas Bhumibol Adulyadej ainuke kuningas, keda nad oma eluajal on näinud. Ta oli kõrgelt hinnatud ja palavalt armastatud, mistõttu on terve riik suures leinas, vahendab The Independent.

Tai majandus toetub suuresti turismile ning seepärast valitseb nii Tai turismitöötajate hulgas kui ka maailma meedias nüüd suur segadus. Välja on kuulutatud aastapikkune leinaperiood ning järgmise kuu jooksul piiratakse erinevate meelelahutusürituste toimumist, kuid veel ei tea keegi, mida see kõik täpselt tähendab.

«Turismisektor, mis on praegu nii hooajaliste, majanduslike kui ka poliitiliste põhjuste tõttu madalseisus, saab ilmselt uue hoobi, sest näiteks saar, kus me oma perega pesitseme, elatub suuresti igal täiskuul toimuvast turistidele suunatud metsikust rannapeost, mis vähemalt sel kuul suure tõenäosusega ära jääb,» kirjutas Tais elav eestlane Ilmar Selter.

Valitsus on järgneval 30 päeval soovitanud kõigil vältida rõõmsaid üritusi ning kanda aasta aega leinale sobilikke rõivaid. Lisaks keelati kohalikes telekanalites ja raadiojaamades meelelahutusprogrammide eetrisse laskmine, vahendab Bangkok Post. 

«Turismipiirkondades suuri muudatusi tõenäoliselt ei toimu ning puhkusereisijad saavad Tais puhkamist tavapäraselt nautida,» selgitas olukorda Estraveli pressiesindaja Janika Ritson.

Siiski jäävad ära kõik lähema kuu aja sisse planeeritud festivalid ja muud üritused toimuvad vaoshoitult.

«Juba reisiplaanid lukku löönud turistidel soovitan kohalike suhtes olla eriti aupaklik ja ettevaatlik, sest tegemist on väga tõsise isikukultusliku sündmusega,» rõhutas Tais elav eestlane Ilmar Selter. 

«Kui ma juba ei oleks siin, siis ma tõenäoliselt jätaks sel hooajal siia tulemata,» lisas Selter Tai hetkeolukorda silmas pidades.  

«Turistid, kes reisivad Taisse, peaks seda arvestama ja austama Tai inimeste tundeid,» rääkis Carlson Wagonlit Traveli turundusjuht Hiie Aru.

Kuna tailased hindasid kuningat kõrgelt ning riigis valitseb lein, siis palutakse ka kõikidel turistidel sellesse mõistvalt suhtuda. Avalikes kohtades peaks hoiduma kõva häälega naermisest ja lõbutsemisest ning kanda tuleks ka sündsaid riideid.

Kõrghooaeg algab Tais detsembris ning kestab märtsini, kuid siiski käiakse seal ka varem. Järgneva kuu jooksul on Estraveli kaudu Taisse reisimas hetke seisuga 80 inimest, rääkis Ritson. 

Kuigi Tais ei tohi kuningapere kohta kunagi halba rääkida, siis praegusel ajal võivad kohalikud olla selles osas eriti tundlikud, mistõttu tuleks kindlasti hoiduda kuningakoja kritiseerimisest. 

Piirangud võivad aja jooksul veel laieneda. Meediasse on jõudnud vihjed ka arvatavast alkoholimüügi keelust. Need väited ei ole aga ametlikku kinnitust leidnud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles