3D printimine võib päästa korallid

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korall
Korall Foto: SCANPIX

 Järjest kõrgemad veetemperatuurid ja saastatus ohustavad tugevasti korallide elu ning teadlased näevad tõsist vaeva, et leida sellele probleemile lahendust. 

3D printimisest võib saada korallide päästerõngas. Uue mooduse testimispaigaks on valitud Bonaire, sest just seal on ohtralt veel eluterveid koralle, vahendab Lonely Planet.

Uurijad plaanivad printida lubja- ja liivakivist kunstlikud korallid ning asetada need siis juba olemasolevate ja elusate korallide juurde. Loodetavasti on selline võõrkeha looduslikele korallidele sobivaks kasvupaigaks.

Varasemalt on samuti üritatud korallidele võõrkehi tutvustada, kuid siis on tegemist olnud betoonist ehitistega, mistõttu ei ole korallid neid ka omaks võtnud. Printeriga on võimalik teha aga palju täpsemad korallid, mis sarnanevad rohkem ka tegelikkusele.

Programmieestvedaja Fabien Cousteau sõnul on korallid veealuses maailmas ülimalt suure tähtsusega. «Need on justkui veealused vihmametsad, » lisas ta. 70 protsenti mereelukatest sõltub ühel või teisel eluhetkel korallidest. Bonaire'i rahvuspargis elab 60 liiki koralle ja 350 liiki kalu ning see on kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles