Stjuardessid – medõed, minis kaunitarid ja professionaalid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stjuardesside rõivad ja roll on aja jooksul palju muutunud. Pildil Estonian Airi vormirõiva konkursi võitnud vorm ja 1970. American Airlinesis kasutusel olnud riided.
Stjuardesside rõivad ja roll on aja jooksul palju muutunud. Pildil Estonian Airi vormirõiva konkursi võitnud vorm ja 1970. American Airlinesis kasutusel olnud riided. Foto: Liis Treimann/Th Museum of Flight

Stjuardessid on läbi ajaloo kandnud väga erinevaid rolle ja rõivaid – algselt teenindasid reisijad medõed, siis miniseelikud kaunitarid ning kaasajal ametliku välimusega professionaalid.

Sellise loo toob vaatajate silmade ette jaanuari lõpus avatud näitus « Style in the Aisle» USAs Seattle`is asuvas lennundusmuuseumis. Väljapanekul on 12 lennufirma stjuardesside vormirõivad alates 1930. aastatest kuni kaasajani.

Ajaloolisest vaatest selgub, et 1930. aastatel olid stjuardessideks medõed ja nad kandsid õele omaseid tagasihoidlikke vorme. Selle eesmärgiks oli suurendada reisijate turvatunnet. 1940. ja 1950. aastatel oodati stjuardessidelt naiselikkust ja siiski veel ka tagasihoidlikkust. Riietus oli eelkõige ametlik – valged kindad, vest, müts ja madalad kingad.

1960. ja 1970. aastatel kaasasid lennufirmad stjuardesside vormirõivaste valmistamisesse kunstnikke ja moeloojaid. Eesmärgiks oli eristuda ja nii asendus varasem tagasihoidlik rõivastus värviliste kitsaste pükste, miniseelikute ja kõrge säärega saabastega.

Nüüdne trend näib olevat jõudnud ringiga algusaegadesse tagasi – stjuardesside rõivastus on korralik ja ametlik ning sarnaselt riietuvad pea kõik lennukiteenindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles