Avasta Viini nagu kohalik

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hofburg Palace Vienna Austria
Hofburg Palace Vienna Austria Foto: Topography/

Austria pealinn Viin on ennekõike tuntud oma imperialistliku arhitektuuri, klassikalise muusika ning kõrge elatustaseme poolest. Kuid Viinil on pakkuda palju rohkemat kui kuulus St. Stephani katedraal või lummavad Hofburgi ning Schönbrunni lossid. Milliseid kohti külastavad kohalikud elanikud ise?

Viinis alaliselt elavad eestlased Elisabet ja Mihkel muljetavad, et võrreldes Põhja-Euroopa elustiiliga armastavad viinlased rohkem väljas käia, et sõpradega igapäevaselt töömuljeid jagada või nädalavahetustel perega brunch'il ning õhtusöögil aega veeta.

«Siin elades on normaalne see, et laupäeva alustatakse brunch'iga näiteks Naschmarktil, millele järgneb mõnus jalutuskäik turul või väljasõit loodusesse, arvestusega, et õhtul kogunetakse pere või lähedastega ühisele õhtusöögile,» tõi Elisabet esile. 

Kuigi kohalikud viivad oma välisriikide külalisi kindlasti ka tuntud turismi tõmbenumbrite juurde, toovad Viinis elavad eestlased esile järgmisi kohalike meelispaiku.

1. Turud, kus elu keeb

Viin on populaarne oma mitmekülgsete turgude poolest, kus erinevad rahvused sulavad ühte ning kust on võimalik osta absoluutselt kõike, mida hing ihkab. Viini turud on populaarsed nii noorte kui ka vanemate seas, luues sellega turgudele loomingulise ja elava atmosfääri ning olles rajooni südameks. Arvestada tasub aga, et pühapäev on tõeliselt püha päev, mistõttu on nii turud kui ka enamik tavakauplustest sel päeval suletud.

Naschmarkt

Naschmarkt on Viini kõige suurem ja tuntum turg, mida peetakse Viini püsiturgude kroonijuveeliks. Turult leiab värskeid hõrgutisi, laupäeviti toimub ka legendaarne kirbuturg. Lisaks tavapärastele ostupaviljonidele on Naschmarktil head söögikohad, kus lõunatada või õhtul kokku saada. Kohalik sumin on seal alati garanteeritud.

Karmelitermarkt

Karmelitermarkt on Viini üks vanemaid turge, mis viimastel aastatel on taas ellu ärganud tänu ümbritsevatele baaridele, stuudiotele ja galeriidele. Vanal turul on uus hingamine ning see annab edasi mõnusat Viini-tunnet.

Brunnenmarkt

Ühes Viini moodsaimas regioonis asub Brunnenmarkt, millest õhkub Lõuna-Euroopa ning Türgi hõngu. Turgu ümbritsevad ka mitmete kunstnike väikesed poekesed, mis lisavad ostlemisele kunstilist hõngu.

2. Kohvikud ja restoranid on Viinis lausa kohustuslikud

Sobiva toidukoha valik reisil on üks keerulisemaid ülesandeid, kuna kohti on niivõrd palju, et silme eest läheb lausa kirjuks. Tõelised viinlased leiab nii tööpäeva õhtutel kui ka nädalavahetuse pikkadel hommikusöökidel järgmistest kohvikutest ja restoranidest.

Ulrich: kohvik-restoran, kus menüü on mitmekülgne – alustades Viini šnitsliga ning lõpetades aasiapäraste taimetoitudega. Kohvikul on suur väliterrass, kus on mõnus nautida nii toitu kui ka maalilist linnapilti.

Cafe Leopold: kohvik, millel on mitu erinevat nägu. Hommikul on see modernne hommikusöögikoht, kus serveeritakse maitsvat kohvi ja hommikuampsu. Lõunal pakutakse terrassil kosutavat lõunasööki ja õhtupoolikul võib kohvikus nautida kokteili või pidutseda varajaste hommikutundideni kohviku klubiosas. Lisaväärtust annab ümbritsev MuseumsQuartier, kuhu koonduvad erinevad kunstinäitused ning ka pop-up väljapanekud.

Phil: koht, kus raamatupood kohtub tõeliselt hubase kohvikuga, kus saab vaikselt raamatut lugeda või tassikese kohvi kõrval tuliseid vestlusi pidada. Õhtuti korraldatakse kohvikus indie-kontserte, raamatuesitlusi ning luuleprõmme.

Alt Wien: kohvik, mis on tõeline Vana-Viini pärl ning kus on maitsvat Viini kohvi valmistatud juba aastast 1936. Lisaks kohapeal kvaliteetse kohvi nautimisele saavad huvilised ka erinevaid kohviube kaasa osta.

3. Austria disaini jahil

Viinis on mitmeid disainipiirkondi, mida sisustavad nii Austria moeloojad, keraamikud, ehtekunstnikud kui ka pagarid. Need on piirkonnad, kust võib leida suveniiride asemel originaalseid kingitusi lähedastele või iseendale.

Külastada tasub butiike Lindengasse moemiilil, MAK Designshopi Stubenringel või MQ Pointi MuseumQuartieris.

Omapäraseid elamusi annab ka Hundertwasserhaus, mis on tõeline ekspressionismi pärl, kusjuures hooneid asustavad nii kunstipoed kui ka korterid.

4. Avasta loodus keset linnakära

Linnakärast eemaldumiseks suunduvad viinlased kunstlikule saarele Donauinsel, mis ehitati kartuses, et Doonau jõgi võib linna üle ujutada. Kuigi saarele pääseb ka metrooga, sobib saarel asuva rahvuspargi avastamiseks eelkõige ratas. Seal on nii basseinid kui rand suvekuumuse peletamiseks, samuti võimalik laenutada SUP-laudu ning mängida rannavõrkpalli. Lisaks korraldatakse saarel ka vabaõhukontserte ja -pidusid.

Mõnekümneminutilise autosõidu kaugusel asub ka kohalike seas populaarne Kahlenberg, kust avaneb idülliline vaade Viinile ja seda ümbritsevale.

5. Rajoonid täis ööseiklusi

Prateri rajoon oli eelnevalt kurikuulus punaste laternate tänava tõttu, kuid tänu legaalset prostitutsiooni piiravale seadusandlusele on piirkond saanud uue positiivse hingamise. Siiski on Prateri ja Pratersterni rajoonid tuntud just lõbutsemispaikadena.

Rajooni keskmes asub vana lõbustuspark, mille 117 m kõrgust karusell-atraktsiooni peavad kohalikud parimaks kohaks, kuhu kohtingule minna. Samuti paiknevad seal linna parimad klubid ja baarid. Mõned neist asuvad endistes bordellides, mis loob klubides tavapäraselt eksootilisema õhustiku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles