Kuidas saavad lennukid oma nime?

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virgin Atlantic lennuk
Virgin Atlantic lennuk Foto: SCANPIX

Kõik lennufirmad ei vaevu oma lennukitele nimesid panema, kuid need, kes seda teevad, näevad nimede leidmisel ka tõsist vaeva.

Tihti nimetatakse lennukid mõne pühaku, artisti, sünnilinna, populaarse väljendi või naljaka sõnamängu järgi. Ka nimevaliku tegemiseks on mitmeid erinevaid mooduseid. Mõned firmad kutsuvad selleks kokku ettevõtte kõige targemad pead, teised lasevad otsuseid teha individuaalselt ning harv ei ole ka sotsiaalmeedia kasutamine, vahendab CNN.

«Hawaii kultuuris mängib inimesele, kohale või asjale nime panemine suurt rolli tema olemuses, see annab asjale hinge,» selgitas Hawaiian Airlinesi kommunikatsioonidirektor. Läbi aegade on see lennufirma oma sõidukeid nimetanud tähtkujude, rahvuslillede ja -lindude ning isegi ühe sumomaadleja järgi.

Nimed on oluline lüli firma ja riigi vahel, mida ettevõte esindab, rääkis Iisraeli rahvuslennufirma El Al tegevjuht Daniel Saadon. El Al on Iisraeliga tihedalt seotud, mistõttu nimetab firma oma lennukid alati erinevate Iisraeli linnade järgi. Kui lennukile nimi valitakse, siis toimub alati ka vastavas linnas uhke tseremoonia, kirjeldas nende protsesse Saadon.

Virgin Atlantic läheneb nimevalikule aga oluliselt mängulisemalt. Nendele meeldib nimedega nalja teha ja neid mitte liialt tõsiselt võtta. Nii leiab nende nimevalikust näiteks Scarlett O'Airi (viide «Tuulest viidud» romaani peategelasele Scarlett O'Harale), An Airplane Named Desire (Lennuk, Mille Nimi On Iha), My Other Ride is a Spaceship (Minu Teine Sõiduk On Kosmoselaev).

Ühtlasi kasutab Virgin Atlantic tihti erinevate tuntud tegelaste ning sotsiaalmeedia abi, et oma lennukitele nime panna. Nii sai üks lennukitest endale nimeks Unicorn Chaser (Ükssarviku Jahtija).

Kui tekib huvi, mis on just selle lennuki nimi, millega on plaanis reisile asuda, tuleb vaid kiigata lennumasina ninale - kui nimi on olemas, on see tavaliselt seal ka kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles