Londoni tänavate all on suur köögiviljafarm (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljafarm
Köögiviljafarm Foto: Youtube

Londoni alune peidab endas mitmeid saladusi alates peidetud raudteedest lõpetades valitsuse sõjaaegsete ruumidega.

Nüüd on Claphami piirkonna alla pandud kasvama aga hulgaliselt rohelist, mis lõpuks jõuab linna restoranide laudadele, vahendab CNN.

«Idee aluseks on säilitada jätkusuutlikus suurlinnades,» rääkis farmi kaasasutaja Richard Ballard. Kuna maa läheb linnas järjest kallimaks, siis on talud juba ammu suurlinnades välja söödud.

Farmi loojad Ballard ja Steven Dring  tulid ideele, kui nad avastasid Claphami punkri. See asub 33 meetrit maapinnast allpool ning seda kasutati 1940-1942 pommivarjendina, kuhu mahtus ligi 8000 inimest.

Tunneleid ei olnud enam aastakümneid kasutatud, mistõttu oli neid lihtne enda valdusesse saada, rääkisid Ballard ja Ding. Rahastust said nad rahvalt, kes nende ideesse uskusid ning ka Michelini tärniga pärjatud kokalt Michel Roux Jr'lt, kes kohe ka tellimusteks lepingu sõlmis.

Maitsetaimi ja salateid kasvatatakse taaskasutataval vaibal, kasutades hüdropoonilise taimekasvatuse süsteemi. Valgust ja soojust antakse salatitele ja maitsetaimedele LED lampide abil. Rohelus vohab punkris juba nii jõudsalt, et tootmine hakkab vaikselt nõudlust ületama.

See tähendab aga, et varsti võivad Dring ja Ballard oma haaret laiendada ning hakata oma kaupa viima ka poodidesse. Siis saavad hakata londonlased sööma toitu, mis on kasvatatud nende endi jalgeall.

«Kui siin oli sõjapunker, olid siin mitmekordsed narid. Nüüd me kasutame üsna sarnaseid süsteeme taimede kasvatamiseks,» kirjeldas protsessi üks loojatest. See projekt on innustust andnud ka paljudele teistele talumeestele, kel maaga kitsas aga tahe suur. Samuti on Ballardi ja Dringi poole pöördunud juba mitmeid maaomanikke, kelle maalapil on omapäraseid kohti. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles