Hõljuvad lennujaamad saavad varsti reaalsuseks

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukid
Lennukid Foto: Scanpix/AFP

Lennujaamad võtavad enda alla palju ruumi, kuid väikestel saartel ning suurlinnades kipub seda pigem just nappima, mistõttu tuleb välja mõelda uusi lahendusi.

Seni on lennujaamadele suurema ala pakkumiseks laenatud merelt ruumi juurde, kuid nüüd on visionäärid lähenenud probleemile hoopis teise nurga alt, vahendab CNN.

Sõjalaevadelt leiab juba lennukite maandumisradasid, kuid kõik nad on liiga väikesed, et vastu võtta mõnd keskmist reisilennukit. Idee kohaselt tuleks piltlikult selliselt laevalt ära võtta mootorid ja alumised tekid, ehitada see piisavalt pikaks ja laiaks, et ka lennuk maanduma mahuks. Sellisel juhul jääks järele ehitis, mis ei ole saar ega laev, see on hõljuv lennujaam.

Sellise idee ja katsetustega on juba korduvalt varem välja tuldud. 1995. aastal kogunesid Jaapani firmad, et hõljuklennujaama katsetada. Väikesemõõduline lennujaam kilomeetrise maandumisrajaga ka ehitati ning tõestati, et sellistes kohtades saavad lennukid maanduda. Sellele vaatamata jäi projekt veel pooleli.

Aastakümnetepikkune plaani koostamine ja uurimine on viinud järelduseni, et selline kontseptsioon on igati tehtav. Probleem on praegu endiselt veel lennujaama majanduslik kasumlikkus, mille üle endiselt veel vaieldakse. 

Vaata pilte siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles