Ülemaailmne aardejaht tappis mehe (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardekirst
Aardekirst Foto: SCANPIX

85-aastane kunstiärimees saatis pool maailma otsima salapärast aaret, kuid nüüd on üks seikleja teekonnal surma saanud.

Kunstigurmaan Fenni tuntakse kui päris elu Indiana Jonesi. Ta on andnud avalikkusele käputäie salajasi vihjeid selle kohta, kuhu on 1,8 miljoni suurune aare peidetud. Randy Bilyeu oli üks tuhandest, kes seda rahapada otsima suundusid, kuid nüüd on ta leitud surnuna, vahendab news.com.au.

Aardejaht on olnud ohtlik nii mõnelegi teisele seiklejale, kuid Bilyeu oli esimene, kes selle tõttu ka suri. Nii pidi kolm aastat tagasi päästemeeskond järele minema ühele Texasest pärit naisele, kes jäi külma ilmaga kadunuks.

Randy Bilyeu asus teele selle aasta 5. jaanuaril ning võttis endaga kaasa vaid parve, GPSi, ujumisriided ja oma koera Leo. Nädal pärast teele asumist hakkasid tema pereliikmed aga muretsema, sest polnud mehest midagi kuulnud.

14. jaanuaril kuulutati mees kadunuks. Järgmisel päeval leiti tema parv ja koer Leo, kuid mehest ei olnud jälgegi. Otsingumissioonile aitas kaasa ka aardejahi algataja Fenn ise, andes selleks oma helikopteri. Alles kuus kuud hiljem leiti Bilyeu surnukeha.

Fenn oli varem sõjaväes piloot. Väidetavalt utsitas talle pandud vähidiagnoos teda ühiskonnale midagi head tegema ning seetõttu korraldas ta ulatusliku aardejahi. Ta peitis ära 19 kilogrammi kunstiväärtusi. Nende hulgas oli näiteks ka 265 kuldmünti ja sadu kuldmunasid, iidseid Hiinast pärit jadeiidist kujukesi ja palju vääriskive.

Fenni sõnul peitis ta aarde Rocky mäestikku Santa Fest põhja poole. 2011. aastal andis ta välja raamatu, kus väitis olevat üheksa vihjet sellele, kus aardekirst asub. Siiski ei ole Fenn kunagi tõestanud, et aare üldse olemas on, kõik seiklejad lähtuvad vaid tema sõnast.

Aardejaht on saanud ka palju negatiivset vastukaja. Paljud vihased seiklejad on lubanud Fenni ära tappa. Üles kaevatud on tema hoov ning isegi Fenni ema ja venna hauad. Ühtlasi on ametivõimud populaarsetes otsimispiirkondades tüdinud pidevatest aaretejahtijatest, kes seal kandis ringi luusivad.

Fenni sõnul soovis ta aardejahi korraldada, et inimesed rohkem väljas käiksid. «Lapsed on diivanitelt püsti tõusnud ja mängutubadest ära tulnud, nad on läinud loodusesse, kus päike paistab ja õhk on värske. Paljud on avastanud enda jaoks matkamise,» rääkis Fenn.

Viimaste sündmuste valguses ei ole Fenn veel kuulutanud jahti lõppenuks. Küll on ta varem öelnud ühes Ühendriikide ajalehes, et ta on «loonud koletise».  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles