Suvesoovitus: 16 üritust, mida sel nädalal külastada

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvesoovitus
Suvesoovitus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti tärkab suvel erakordse jõulisusega, toimub palju põnevaid üritusi ja sündmusi, mida tasuks külastada. Reisiportaal teeb igal nädalal kokkuvõtte järgneva seitsme päeva sündmustest.

1. Hiiumaa Tantsufestival, Käina (03.–07.08) – Hiiumaa TantsuFestival on nädalapikkune nüüdisaegse teatri- ja tantsufestival Hiiumaal Käinas. Üritus pakub nii kogenud tantsusõpradele kui ka uute elamuste otsijaile võimalust tutvuda tantsu ja teatri maastikul toimuvaga.

Festivali etendusõhtutel näeb Eesti ja välismaiste tantsukunstnike loomingut. Etendusõhtud on vaatajatele tasuta ning toimuvad erinevates paikades üle kogu Hiiumaa. Lisaks sellele saavad külalised osa võtta tantsufilmide õhtust ning rikkaliku helimaailmaga improjämmist. Kutsume sind vaatama ja kogema, kuidas Hiiumaa Tantsufestival saared tantsima paneb!

2. Luke Mõisa suvekontserdid 2016 (04.08 ja 11.08) – Sumedatel suveõhtutel tasub sammud seada Luke mõisaparki, kus üles astuvad Eesti armastatuimad muusikud ja ansamblid, näiteks Karvan, Karl Madis, Saara Kadak, Kõrsikud ja teised.

3. Veteranide Orienteerumise Maailmameistrivõistlused, Kõrvemaa (05.–14.08) – Ligi 4000 osalejat ootab ees viis võistlus- ja kaks treeningpäeva ja lisaks on Tallinnas palju näha ja kogeda. Võistluskeskuseks on kesklinna vahetus läheduses asuv Tallinna Lauluväljak, jalutuskäigu kaugusel on sprindi kvalifikatsiooni võistluskoht Kadrioru park. Sprindi finaal on aga keskaegse vanalinna munakivitänavatel.

Tavaraja kvalifikatsioon toimub Kõrvemaa metsikus looduses, kus leidub liustikulisi pinnavorme, okasmetsi ja ulatuslikke rabasid. Finaalipaik Pikasaare on aga üks Eesti mõnusamaid maastikke, pakkudes väga põnevat orienteerumist.

4. Pärnu Gildipäevad (05.–06.08) – Pärnu gildipäevad pakuvad linlastele ja linna külalistele ehedat ja ausat käsitööd, vahvaid õpitubasid nii suurtele kui väikestele ja kohalikku toitu. Lisaks tasuta meelelahutusprogramm!

Festival toimub Maarja-Magdaleena Gildis, Steineri aias ja nendega piirnevatel väiksematel ajaloolistel südalinna tänavatel. Tänavad täidab kunsti- ja käsitööturg, oma vahvate toodetega leiab kauplemas üle saja käsitöölise ja kunstniku Eestist ja välismaalt. Steineri aias kaubeldakse kohalike toidusaadustega ning ka oluline osa meelelahutusprogrammist toimub aias.

5. Kiviõli Motofestival 2016 (05.–07.08) – Esmakordselt toimub Eesti võimsaim motopidu Kiviõli tuhamäel kolmepäevasena ja varasemast oluliselt suuremal alal. Lisaks külgkorvide MM-etapile, quadide EM-etapile, mäkketõusule ja öökrossile näeb seekord ka enduuro ja punnvõrride Eesti meistrivõistluste etappe, mitmeid uusi show-võistusi ning kahel päeval live-bände. Kokku võistleb Kiviõlis üle 400 võistleja 22 riigist.

Publiku maiuspaladena on laupäeval taas «menüüs» mäkketõusu Eesti meistrivõistlused ning soolotsiklite öökross. Et saaksid vägevaid võidusõite varasemast pikemalt nautida, näeb seekord juba reede õhtul punnvõrride Eesti meistrivõistluste etappi ja enduuro proloog-show-võistlust. Uue alana toimub laupäeva ennelõunal enduuro sprint Eesti meistrivõistluste etapp.

Olulise uuendusena toimuvad festivali peotelgis sel aastal võimsad live-peod nii reedel kui laupäeval. Kuna festival muutub senisest suuremaks, liigub ka peotelk keskuse peahoone kõrvale ehk nn suusakeskuse poolele. Seal toimuvad kõik reedesed tegevused ja laupäevaõhtune pidu. Nagu ikka, on festivali külastajatele avatud keskuse seiklusspordiatraktsioonid, lastele on avatud eraldi tegevustega ala ning publikule pakutakse hulgaliselt muud meelelahutust, mis kõik kokku moodustavad mitmekülgse programmiga ainulaadse motofestivali.

6. Pärnu Maitsete Uulits – Tänavatoidu Festival (05.–07.08) – Suvisel augustikuu nädalavahetusel leiab aset suvepealinna ühel kõige aktiivsemal tänaval tõeline retk maitsete paradiisi. Supeluse tänavale sõidavad kokku suuremad ja väiksemad toidutreilerid lähemalt ja kaugemalt, pakutakse head ja paremat.

7. Esoteerikafestival «Leia end» – Naidi sebja (05.–07.08) – Esoteerikafestival «Leia end» toimub Järvamaal Vana-Veski puhkekeskuses seitsmendat korda. Avatud erinevatele maailmanägemistele, keeltele ja koolkondadele. Teemadeks on vaimne areng ja enesetäiendamine, suhtlemine loodusega, tervendavad ning psühholoogilised praktikad, mille eesmärgiks on iseenda ja meid ümbritseva maailma  mõistmine ja vaimse tasakaalu saavutamine.

8. Rahvusvaheline Valga Militaarajaloo Festival (05.–07) – Rahvusvaheline Valga Militaarajaloo Festival eristub oma ainulaadse programmiga: tutvustatakse jõustruktuure, toimub sõjameeste marss, lavastatakse näidislahinguid, muuseumides on erinevad militaariaga seotud näitused, toimuvad vanavaralaat ja kontserdid, osalevad sõja-ajalooklubid erinevatest riikidest. Tegevust ja osalemisrõõmu jätkub kõigile. Tule ise, võta pere ja sõbrad kaasa.

9. Mädapea Mõisa Floksipäevad 2016 (05.–06.08) – Mädapea mõisas on väljas floksisordid, mida kõik külalised saavad hinnata vastavalt oma tunnetele ja emotsioonidele. Nii selgub kõige kaunim roosa-, valge-, sinise-, lilla- ja punaseõieline floksisort 2016. aastal. Toimub taimede, floksiteemalise kirjanduse ja meenete müük. Ettekanded, ringkäik giidiga floksiaias ja mõisas (hind 1 euro), kontserdid «Väikeste Mandoliinide Ühing» (05.08 kell 19.00) ja Marek Sadam ja Tõnu Laikre.

10. Emajõe Festival 2016, Tartu (05.–06.08) – Tartut on õigusega nimetatud Emajõe linnaks. Suur-Emajõgi, mis saab alguse Võrtsjärvest ja jõuab pärast 100 km pikkust teekonda Peipsisse. Emajõe kui loodusliku piiriga on olnud kohalikel inimestel tegemist kogu aeg ja on ka praegu.

Mitmesugustel põhjustel on vaja jõge ületada, jõel liigelda, suurvee aegu karta üleujutusi. Emajõe mõõdukas vool sobib hästi laevatamiseks, kalarikas jõgi meelitab kallastele kalamehi. Emajõgi väärib festivali, et kord aastas kokku tulla ja vaadata laevu ühises pikas reas jõeparaadil kulgemas.

11. Seto Kuningriigi päev, Värska (06.08) – Sel tähtsal päeval otsustab Setomaa rahvas, kes on järgmisel aastal seto kuninga Peko asemik ehk Setomaa ülembsootska.

Seto Kuningriigipäiv toimub tavapärases hiilguses ja välja kujunenud rütmi järgi: lauldakse seto hümni, rahvas valib meistrid ja uue sootska, võistlevad sõnolised ja karguse tantsijad, tehakse seto toitu ja käsitööd, saab näha seto sõjaväge. Õhtul on külalised oodatud kirmasele ehk seto peole pillimängu, leelo ja tantsuga.

12. Suure-Jaani järvepidu (06.08) – Vesi on mõnus. Pidu vee ääres veel mõnusam. Suvine sume augustiõhtu koos muusikaga kauni järve ääres. Mis sa hing veel ihaldad?

13. Pähklilinna käsitöö- ja rahvakunstipäev, Otepää kultuurimaja park (07.08) – Traditsiooniline käsitöölaat Otepää kultuurikeskuse pargis. Kultuurikeskuse terrassil esinevad rahvamuusikud, huvilistele on avatud käsitöö õpitoad.

14. Eesti vanavara- ja käsitööpäev Luigel (07.08) – Eesti vanavara- ja käsitööpäev Luigel toob kokku vana hea klassikalise ja tänapäevase Eesti disaini müüjad. Eesmärk on väärtustada läbi aegade tuntud Eesti disainereid ja nende tooteid. Luigelt leiab põnevaid interjöörilahendusi iga kodusisustaja, kollektsionäär ja vanavarahuviline.

Soovi korral on võimalus teha koos tarbeklaasikunstnik Eino Mäelti ja kunstnik Leonhard Lapiniga laadal ringkäik, saab kuulda põnevaid lugusid Eesti disaini hiigelaegadest.

Lastel on võimalik kaasa lüüa põnevates mängudes. Oodatud on kõik disaini- ja vanavarahuvilised meilt ja mujalt.

15. Alma Linnasprint Öö I etapp (10.08) – Alma Linnasprint on paarisorienteerumisvõistlus, mille eesmärgiks on orienteerumise propageerimine ja inimeste liikumisharrastuse parandamine. See on mõnus rahvaspordiüritus, kuhu ootame osalema kõiki huvilisi.

Varasematel aastatel on võistlusrajale läinud emad-isad koos sülelastega, vanaemad ja vanaisad koos lastelastega ning muidugi lugematul hulgal rõõmust pakatavaid spordisõpru. Ootame orienteerumisradadele kõiki – asjaarmastajatest professionaalideni.

16. Tõrva Tule-Päevad (10.–11.08) – Kolmapäeval astub lavale Vinland ning neljapäeval Ines. Käesolevad kontserdid toimuvad Tõrva Tule-Päevade raames, mis ka sel aastal toob külastajatele hulgaliselt põnevaid üritusi ja ettevõtmisi, nagu III dokumentaalfilmide festival Tõrva Dokfest, öine jalgrattasõit «II Tõrva Jalgrattaöö», autoööorienteerumine, loodusharidus- ja kultuurifestival «Las jääda ükski mets» ning mitmed teised kontserdid.

Üritused on kokku kogutud puhkaeestis.ee lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles