Vaata: see tätoveering sai tööotsijale saatuslikuks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Mitu tööandjat ütles noorele tööotsijale ära, kuna tema pahkluul olev väike tätoveering osutus nende jaoks probleemiks.

Austraallanna Chontelle McGoldrick oli 18-aastane, kui tegi oma esimese tätoveeringu – väikse ankru oma pahkluule, vahendab news.com.au. See on umbes kümnesendise mündi suurune. Tema teine tätoveering on veel väiksem merelaine ülakehal. Seni ei põhjustanud need talle probleeme, kuniks naisele öeldi mitmele töökohale kandideerides tätoveeringute tõttu ära.

21-aastane naine kandideeris Qantasi ja Emiratesi lennufirmadesse stjuardessi positsioonile ning mõlemast kohast öeldi, et oleksid hea meelega nõus talle tööd pakkuma, kuid pahkluul oleva tätoveeringu tõttu ei saa nad siiski seda teha.

«Nad ütlesid, et mõne kultuuri või usu esindajad peavad seda solvavaks. Seega paluti mul tagasi tulla, kui olen tätoveeringu eemaldanud ning sel kohal ei esine mingit löövet ega armi. Olen varem töötanud ortodondi assistendina ja ökopoes ning kummagi koha jaoks polnud tätoveering probleem,» kirjeldas naine.

Emiratesi lennufirma esindaja kinnitas, et lennukipersonalil ei tohi olla riiete alt nähtavaid tätoveeringuid ning ka Qantas märkis, et kõik tätoveeringud peavad olema kaetud. Lennufirmad lisasid, et tätoveeringu eemaldamine annab naisele suurema potentsiaali ka mujal tööd saada. Samas pole olemas seadust, mis keelaks töötajal tätoveeringud.

Austraalia õiglase töö ombudsmani kinnitusel pole tööandjal õigust (potentsiaalset) töötajat diskrimineerida tema rassi, soo, seksuaalse eelistuse, vanuse, suhtestaatuse, usu jm suhtes, kuid välimuse osa on seadusega reguleerimata.

Austraalia inimõiguste komisjoni esindaja märkis, et tööandjad võivad töökohal kehtestada reegleid, mis mõjutavad ettevõtte kuvandit, kuid kahtlemata ei tohi töötajaid seejuures solvata ega diskrimineerida. See puudutab eriti inimesi, kellel on etnilise tausta tähendusega tätoveering, mille puhul võib töölevõtmast keeldumine mõjuda rassilise diskrimineerimisena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles