Vaata, milline on maailma kõige äikeselisem paik

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välk
Välk Foto: SCANPIX

Kuigi öeldakse, et äike kunagi kaks korda samasse kohta ei löö, siis see paik on elav tõestus, et vanasõna tõele ei vasta.

Venezuelas suubub Catatumbo jõgi Maracaibo järve ning just seal lööb kõige rohkem äikest. See koht tõmbab ligi aastas 1,2 miljonit äikeselööki, mis teeb umbes 28 piksenoolt minutis, vahendab news.com.au.

Põlvkondade viisi on kohalikud käinud omapärast loodusnähtust vaatamas, kus äikesetormid kestavad umbes 10 tundi ja nii 260 ööd aastas. Nüüd on see populaarsest kogumas ka turistide hulgas.

Kuigi Catatumbo jõgi tõmbab ligi erakordselt palju äikesepilvi ei ole neis pilvedes midagi omapärast, vaid selliseid on võimalik näha üle terve maailma. Mitmed teooriad selgitavad aga seda, miks just see paik on tormidele niivõrd meeltmööda.

Aastakümneid tagasi arvati, et maapõues on peidus ohtralt uraanimaaki, mistõttu äike just seda piirkonda vallutab. Hiljem on aga arvatud, et torme tõmbab ligi metaanirohke õhk, mis tuleneb maa peal laiuvatest naftaväljadest.

Usutavasti mängib rolli ka kõrge niiskustase, sest pikim paus, mis tormidest on olnud, leidis aset 2010. aastal, kui Venetsueelas oli tugev põuaperiood. Teised arvavad aga, et tormid on põhjustanud ulatuslik metsaraie.

Kindlasti annab neile hoogu juurde aga mägine piirkond, sest soojad õhumassid jäävad sinna piirkonda kinni ja põrkuvad jahedate õhumassidega.

Kõige ilusamaid ja võimsamaid torme võib näha oktoobris, jaanuaris ja veebruaris. Sel perioodil võivad välgunooled paista isegi 400 kilomeetri kaugusele, mistõttu olid need ka kunagi teejuhtideks meremeestele.

Väidetavalt on eredad välgunooled takistanud ka sõjaliste rünnakute õnnestumist. 1595. aastal üritas Sir Francis Drake ööpimeduses Hispaania sõdureid rünnata, kuid välguvalgus paljastas nende kavatsused.

Teist korda aitas välk kodumaad Venezuela iseseisvussõja ajal, kui ere valgus paljastas Hispaania sõdurid, kes üritasid Maracaibo kallastel randuda.

Kaks aastat tagasi kanti paik Guinnessi rekorditeraamatusse ning korraldatud on ka mitu kampaaniat, et nähtus võetaks UNESCO maailmapärandi nimistusse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles