Selvepiltnikud, rõõmustagem: uus uuring tõestab Instagrami kasulikkust

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Oled end mõnikord süüdi tundnud, kuna veedad liiga palju aega ninapidi Instagramis ning eelistad maailma pigem läbi fotosilma vaadelda? Uus uuring näib aga viitavat, et süümepiinu ei tasuks tunda, kuna hetke pildile püüdes näib, et me elame seda hoopis intensiivsemalt läbi.

Ajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldatud uuringust nähtub, et kui me pildistamiseks peatume, elame me seda momenti elus palju tugevamalt läbi kui muidu. Uurimuse viisid läbi Pennsylvania, Lõuna-California ja Yale’i ülikooli teadlased.

Kokku jälgiti üle 2000 inimese harjumusi ja igapäeva – lõunasööke, kontserdielamusi, muuseumikülastusi. Iga kord tegi üks kontrollgrupp fotosid, teine aga mitte, ning pärast tegevust paluti neil vastata küsimustikule selle kohta, kui lõbus neil äsja oli olnud, vahendab Lonely Planet.

Teadlased avastasid, et üldiselt veetsid pildistavad inimesed paremini aega kui need, kes hetki fotoaparaadiga ei jäädvustanud. Nii et ära pahanda endaga liialt, kui suviselt lõbutsedes selfi tegemiseks peatud, aga ära ka unusta hetkes elada, kui mõnest eriti meeliülendavast seigast osa saad. Kõiki mälestusi pildile püüda ju ei saagi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles