Aafrika Ühendriigid: Aafrika Liit võtab kasutusele ühised passid (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Passid
Passid Foto: SCANPIX

Aafrika Liit võtab eeskuju Euroopa Liidust, sest ka seal antakse kõigile 54 liikmesriigi elanikele ühised passid, mis võimaldavad viisavabalt reisida.

Sel kuul toimib Kigalis Rwandas Aafrika Liidu tippkohtumine, kus sellised passid antakse juba riigipeadele ning kõrgematele ametnikele. Tavakodanikud saavad ühesugused passid kätte 2018. aastaks, vahendab CNN.

«Projekti eesmärk on hõlbustada inimeste ja kauba vaba liikumist terve kontinendi ulatuses ning soodustada Aafrika-sisest kaubandust,» seisis liidu avalduses.

Praegu on Aafrika elanikel võimalik viisavabalt külastada vaid 13 kontinendi riiki, teised seavad reisimisele väga tugevad piirangud. Uuringud on näidanud, et vaba liikumine ja reisimine soodustaks riikides kohaliku majanduse kasvu.

«Praegu on probleemiks, et noored riskivad oma eluga, üritades ületada Sahara kõrbe või sõites paadiga Euroopasse. Kui me avame võimalused Aafrikas, siis see risk väheneb,» rääkis Aafrika Liidu poliitsuhete juht  dr Khabele Matlosa.

Siiski on plaanis mõned augud, sest kõigile soovitakse anda biomeetrilised passid, kuid paljudes riikides ei ole nende tegemiseks ja registreerimiseks vajalikke süsteeme. Ka Matlosa tunnistab, et kõik passid ei pruugi 2018. aastaks kodanikeni jõuda ning selleks võib kuluda mõni aasta rohkem. Ta lisas, et Euroopas suurt pahameelt tekitanud immigrantidevoolu nemad ei karda, sest Aafrika ise on migrantide maa.

«Paljudele riikidele on viisadest saadav tulu oluline sissetulekuallikas, mistõttu avaldab see kohalikule majandusele suurt mõju, kui sellele ei leita asendust,» rääkist ekspert David Zounmenou. Ta lisas, et ühiste passide olemasolu kasvatab kontinendi iseseisvust, sest enam ei pea riigid sõltuma suuresti läänemaailma kaubast, vaid kasvab vahetus teiste Aafrika riikidega. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles