Vabadussammas on tegelikult mees (2)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussammas
Vabadussammas Foto: SCANPIX

New Yorgi sümbolina tuntud vabadussammas võib tegelikult olla hoopis meessoost. 

Alates 1886. aastast on vabaduse sümbol seisnud uhkelt oma kohal New Yorgi sadamas ning seni on kõik teda pidanud naiseks. Siiski on mõned inimesed veendunud, et lähtudes kuju ajaloost on tegu hoopis meessoost isikuga, vahendab news.com.au.

Seni tunnustatud teooria kohaselt võttis skulptor Frederic Auguste Bartholdi näö vormimisel eeskujuks oma ema. «Kui võrrelda kuju tema emaga, siis see nägu ei ole päris sama. Ta emal olid kumeramad kulmud, peenem nina, peenemad huuled, isegi kui ta oli noor,» rääkis ajakirjanik Elizabeth Mitchell. Ta lisas, et Bartholdi oli tunnustaud skulptor ning tuntud just oma täpsuse poolest.

Mitchell sõelus läbi Bartholdi perekonna ajaloo ning leidis üles hoopis tema venna pildid, kes sarnanes tunduvalt rohkem Vabadussambale. Bartholdi vend oli hullumajas ja kuulsa skulptori kohus oli teda iga nädal vaatamas käia. Nii istus ta teinekord seal tunde, jutustas Mitchell.

Vabadussambaga käib veel kaasas mitmeid kuuldusi ja saladusi. Nii väidetakse, et Lady Libertyt ei saadetud Ühendriikidesse puhtsüdamliku kingitusena vaid pigem soovisid skulptor ja projektieestvedaja selle käiguga kritiseerida Prantsuse valitsust. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles