Maailmaimed, mis võivad varsti vee alla jääda (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõttesaar
Lihavõttesaar Foto: SCANPIX

Jää kipub Antarktikal, Arktikal ja Gröönimaal endiselt sulama, mistõttu ei ole välistatud, et varsti jäävad nii mõnedki vaatamisväärsused vee alla.

2014. aastal tehtud uuringust selgus, et rohkem kui üks viiendik kõikidest UNESCO kaitse all olevatest vaatamisväärsustest võivad tulevikus jääda vee alla, vahendab Business Insider.

1. Lihavõttesaar - saarel asuvad 2000 aasta vanused polüneeslaste ehitatud kivist näod. Mereäärsed kujud peavad leppima pidevalt pekslevate lainetega, mis nende pinda kahjustavad. Kui nii edasi läheb, võivad nad ühel hetkel lihtsalt ümber kukkuda.

2. Sydney ooperimaja - ehitis on kõigest 43. aastane, kuid juba nüüd ohustab ka seda suur üleujutus. Ooperimaja asub merepinnast kõigest kolme meetri kõrgusel, seega on ta järjest kerkiva veepiiri tõttu väga haavatav.

3. Elephanta koopad - India külje all asub Elephanta saar, mis on koduks suurele arheoloogilisele alale. Koobastes leidub hulgaliselt tavalisi ning välja tahutud skulptuure, mis on umbes 1500 aastat vanad. Ühes koopas olev Shiva kuju on lausa seitsme meetri kõrgune. Koopad saavad juba pidevalt kannatada tugevate tuulte, graffiti, lähedal asuvate tööstuste ja niiskuse tõttu.

4. Saint-Micheli mägi - tegu on omapärase Prantsusmaa keskaegse linnaga, mis on pressitud väikesele ja kivisele saarele. Kui on parajasti mõõn, võib sinna jala kõndida, kui aga vesi tõuseb, siis tuleb kasutada mõne paadimehe abi. Kui kliima peaks aga veel natuke soojenema, võib terve saar vee alla kaduda.

5. Leptis Magna varemed - Liibüas asuva sadama varemed on ühed kauneimad terves Rooma impeeriumis. 1000 aastane linn on üks paremini säilinud arheoloogilisi alasid, kus on peidus mitmete tsivilisatsioonide saladused.

6. Päikesetempel - India mandriosas asub 800-aastane päikesetempel. Selle loomiseks kulus 1200 kunstnikul lausa 12 aastat. Linn ise asub aga kõigest kaks meetrit merepinnast kõrgemal, mistõttu võib isegi iga väikseim veetaseme tõus linna juba uputama hakata.

7. Vabadussammas - uhkelt on ta seisnud New Yorgi sadamas juba 130 aastat ning kuigi terve kuju uputamisest ei piisa veel väikesest tõusust, siis selleks, et sinna enam kuiva jalaga ligi ei pääseks, ei lähe enam palju vaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles