10 pärli Läänemere ääres puhkamiseks

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noarootsi
Noarootsi Foto: Booking.com

Baltimaade suvele mõeldes kerkivad silme ette Pärnu, Jurmala ja Palanga kaunid päikselised rannad, kuid lisaks tuntud turismimagnetitele ootavad avastamist ka vaid kohalikele teada paigad.

Selleks, et veeta vahva suvepuhkus ei pea sõitma kaugele Lõuna-Euroopasse. Selleks võib ringi vaadata ka meie lähiümbruses ja loomulikult ka kodumaal. Booking.com kasutajate soovituste põhjal on välja toodud 10 Läänemere äärset pärli, kus tasuks kindlasti suvel käia.

1. Muhu

Maaliline Muhu on Eesti suuruselt kolmas saar ja armastatud puhkusepaik. Elav rahvakultuur, idüllilised kalurikülad, rammus toit ja lõõgastav loodus ning spaaparadiisi Saaremaa lähedus teevad Muhust sihtkoha, mis pakub igaühele midagi. Peatumispaikade valik laiub tagasihoidlikest kodumajutustest vana mõisani, milles tegutseb üks Eesti luksuslikemaid hotelle. Tänu sellele on seal piisavalt kohti, kus kadakate ja vaikselt loksuvate merelainete vahel lõõgastavat puhkust nautida.

2. Käsmu

Seda rahulikku külakest Eesti põhjarannikul ümbritseb rahvuspark, mis on paljude teiste metsloomade seas koduks ka huntidele ja karudele. Käsmu muljetavaldavalt kaunis loodus on juba aastakümneid tuntud Eesti heliloojaid siia puhkama meelitanud. Alates 16. sajandist on Käsmus koolitatud meremehi ja ehitatud laevu, tagades sellele aukoha Eesti merenduse väärikas ajaloos, millest saab osa kohalikku meremuuseumi külastades või elusuuruses viikingilaeva koopiaga sõitma minnes. Augustis koguneb üle 10 000 inimese Käsmusse iga-aastasele kolmepäevasele folkmuusika festivalile, mis on tänavu pühendatud Põhjamaade saarte kultuurile.

3. Noarootsi

Ükskõik, kas soovite rahulikku rannapuhkust, unistate surfama õppimisest või ajate taga täiuslikku adrenaliinilaksu – te leiate selle Eesti läänerannikult Noarootsi vallast. Liiv ja männipuud kutsuvad looduse rüppe lõõgastuma, surfarid aga peavad juulikuus Elbiku külas oma hobile pühendatud festivali ning kinnitavad, et just seal on algajate jaoks parim koht seda spordiala proovida. Kui otsite aga veelgi põnevamaid elamusi, pakub teile kindlasti huvi seikluspark, kus saate kolmel erineva raskustasemega rajal seigeldes oma julgust proovile panna.

4. Narva-Jõesuu

Alates 19. sajandist Eesti Rivierana tuntud Narva-Jõesuu sai selle hüüdnime tänu Vene aadlikele, kes seal puhkamas käisid. Praguseks on see üks vanimaid ja armastatuimaid kuurortlinnu Eestis, kus saate spaades lõõgastudes valida kümnete hoolduste hulgast, külastada põnevat etnograafiamuuseumi, tutvuda jahisadamaga või nautida päikest Eesti pikimal rannal, mille valge liiv ja männid laiuvad 7,5 kilomeetril.

5. Pavilosta, Läti

Väike, rahulik ja männipuudega ääristatud Pāvilosta linnake on tõeline maiuspala neile, kes soovivad puhata linnakärast ja proovida traditsioonilisi Kurzeme piirkonna roogi. Gurmaanid saavad Pāvilostas ja selle ümbruses ka ise härjal sarvist haarata, proovides kätt leiva küpsetamises ja kala suitsutamises. Loodusesõpru võlub piirkonna puutumatu ilu, veespordi harrastajad aga reisivad siia kaugelt ja lähemalt, et suvepäikest nautides laineid püüda ja merevees trenni teha.

6. Mereäärsed külad Bigauņciems’istEngure’ini, Läti

Kui teile meeldib mõte vaiksest puhkusest ehedas kalurikülas, suunduge mõnda väikestest küladest Bigauņciemsi ja Engure vahel. Hubane ja lõõgastav õhkkond, maalilised vaated ja palju majutusvõimalusi teevad neist ideaalsed sihtkohad romantikat otsivatele paaridele, peredele ja üksikreisijatele, kes naudivad looduses puhkamist. Suve üks tipphetki on traditsiooniline kalurite festival, mida tähistatakse Läti rannikul alates 1936. aastast. Selle melust osa saamiseks minge paadisõidule, osalege kalurite saapaheitmise võistlusel, vaadake etendusi või maitske traditsiooniliselt küpsetatud kala, mis püütud otse Läänemerest.

7. Saulkrasti, Läti

Vidzeme piirkonna võluva rannikuga tutvumiseks suunduge Saulkrastisse. Suviti on elu selles rannaäärses linnas eriti vilgas ning külastajatele pakutakse palju kultuuriüritusi, sealhulgas jazzi-festivali, kus esineb igal aastal muusikuid kogu maailmast. Seal asub ka 17 meetri kõrgune Valge Düün, mis on üks suurimaid omasuguseid Lätis ja muudab mereäärse rattasõidu või matka unustamatuks. Romantikuid ootab jalutama Päikeseloojangu Rada. Ega ilmaasjata pole reisijad seda paika rannas jalutamise, rahuliku õhkkonna ja loodusega seoses soovitanud.

8. Kura säär, Leedu

Kura säär sobib ideaalselt neile, kes unistavad loodusest, rahust ja puhastest randadest. Nida, Juodkrante, Preila ja teised sellel 52 kilomeetri pikkusel liivasel rannal asuvad võluvad külakesed pakuvad imeilusat loodust. Ühel pool lainetav Läänemeri, selle vastas tasakesi sillerdav Kura laht ja nende vahele jäävad männimetsad moodustavad harmoonilise koosluse. Kui soovite aga meelelahutust, ootavad teid suvised muusikafestivalid ja igal aastal toimuv purjeregatt.

9. Karklė, Leedu

Looduskaitse all olevas piirkonnas asuv väike Karklė küla ühendab endas suurepärased rannad ja värskendavad metsad. See pole nii ülerahvastatud kui teised mereäärsed külad, kui te sinna just augusti keskel ei lähe, mil Leedu suurima muusikafestivaliga kaasnev melu kogu küla kolmeks päevaks endasse haarab. Lisaks on vaid 20-minutilise autosõidu kaugusel suured mereäärsed linnad Klaipeda ja Palanga, kus kihab suviti ööelu ja avastamist jätkub kauaks. Külastage kindlasti ka rannaäärset OlandoKepurė kaljut, kust avaneb imeilus vaade merele ja öösiti ka tähistaevale.

10. Šventoji, Leedu

Populaarsest Palanga linnast vaid 15-minutilise autosõidu kaugusel põhjas asuv pisike Šventoji küla meelitab suviti oma baaride ja kohvikutega, mille hinnad on teiste Leedu ranniku pärlitega võrreldes taskukohasemad. Šventoji on populaarne perede seas, pakkudes kombinatsiooni lõbusatest tegevustest ja lõõgastavast puhkusemeeleolust. Šventoji jõel saab sõita kanuuga või vesirattaga, mere ääres ootab avastamist majakas ning kuulsa rippsilla ületamine peaks igale külastajale kohustuslik olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles