Kuulus Rushmore'i mägi peidab endas tähtsat saladust

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mount Rushmore
Mount Rushmore Foto: SCANPIX

Kuigi tegu on ühe maailma kuulsaima vaatamisväärsusega, on Mount Rushmore edukalt suutnud kümneid aastaid varjata üht saladust.

Hiiglaslikul kiviskulptuuril, kus on kujutatud Ameerika Ühendriikide presidentide George Washingtoni, Thomas Jeffersoni, Theodore Roosevelti ja Abraham Lincolni näod, on ka salajane kamber, millest olid seni teadlikud vaid üksikud inimesed, vahendab news.com.au.

Mount Rushmore'i salajane kamber avastati Abraham Lincolni pea tagant. Väidetavalt oli kambri eesmärk säilitada Ühendriikide ajalugu ning rääkida selle täielik lugu.

Mägi sai oma väljanägemise ajavahemikus 1927–1941, kuid skulptoril oli tegelikult plaan sinna raiuda palju põhjalikum ajalookujutus kui lihtsalt nelja presidendi näod. Gutzan Borglum, mees, kes töö eest vastutas, mõistis, et see on aga liialt suurejooneline plaan, mistõttu ta sellest ka loobus.

Valitsus andis talle aga loa luua salajane kamber, kuhu pidi peidetama kõik tähtsaimad Ameerika Ühendriikide ajalugu puudutavad dokumendid. Kahjuks suri Borglum aga enne tööde lõppu ära, mistõttu jäi lõpetamata ka salakamber.

1990ndate teises pooles otsustati see töö aga lõpule viia. Selleks paigutati kambrisse 16 portselanist ja emailitud paneeli, kus on kirjas iseseisvusdeklaratsiooni, põhiseaduse ja inimõiguste deklaratsiooni tekstid. Ühtlasi lisati sinna Borglumi elulugu.

Turistid sinna küll ei pääse, kuid kambri ehitajad loodavad, et tuhandete aastate möödudes avastavad inimesed kambri taas ning õpivad paremini tundma Ameerika Ühendriikide ajalugu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles